23 grudnia, 2014

Kluski z makiem i orzechami

Kluski z makiem i orzechami

Kluski z makiem to danie, które przygotowuję już od lat. To taka potrawa last minute, ponieważ składniki do niej można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym.


Składniki
500 g makaronu pełnoziarnistego
100 g maku lub gotowej masy makowej (o ile nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego lub innych chemicznych składników)
garść orzechów laskowych
garść orzechów nerkowca
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
garść migdałów
4 łyżki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek

Mak dzień wcześniej zalewamy mlekiem i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w tym samym mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie wyłożonym gazą złożoną dwa razy. Mielimy dwa razy.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do gotującej się wody dodajemy łyżkę oliwy. Następnie makaron odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do makaronu dodajemy mak lub masę makową i dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy, bakalie oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

Wielbicielom świątecznych słodkości z makiem polecam także przepis na tartę makową.

Orzechy

Kluski z makiem i orzechami

Kluski z makiem i orzechami


2 komentarze:

  1. Danie wygląda pysznie.
    Bardzo podoba mi się ta wersja makaronu z makiem. Z orzechami nerkowca jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kutie i wszystko co z makiem! mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...