04 grudnia, 2014

Piernikowe gwiazdki

Piernikowe gwiazdki

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej.


100 g waniliowego serka homogenizowanego
50 ml ciepłego mleka
50 g otrębów owsianych
25 g otrębów pszennych
2 jajka
3 g drożdży
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao odtłuszczonego
1 czubata łyżka przyprawy do piernika

  • Z mleka, drożdży i 1 łyżki cukru wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na ok. 10 minut. 
  • W dużej misie mieszamy suche składniki - otręby, kakao, przyprawę do piernika i pozostały cukier.
  • Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy.
  • Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. 
  • W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. 
  • Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. 
  • Za pomocą foremki do ciastek "gwiazdki" delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru trzcinowego).
  • Podajemy na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia lub słodką przekąskę. 

Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w tarcie makowej na zimno.

Piernikowe gwiazdki -  składniki

Piernikowe gwiazdki - składniki

Piernikowe gwiazdki

Piernikowe gwiazdki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...