04 grudnia, 2014

Piernikowe gwiazdki

Piernikowe gwiazdki

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej.


Składniki
50 g otrębów owsianych
25 g otrębów pszennych
50 ml ciepłego mleka
3 g drożdży
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g waniliowego serka homogenizowanego
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
2 jajka
2 łyżki kakao odtłuszczonego
3 łyżki miodu

Z mleka, drożdży i 1 łyżki cukru wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na ok. 10 minut. W dużej misie mieszamy suche składniki - otręby, kakao, przyprawę do piernika i pozostały cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą foremki do ciastek "gwiazdki" delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru brązowego).

Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w tarcie makowej na zimno.

Piernikowe gwiazdki -  składniki

Piernikowe gwiazdki - składniki

Piernikowe gwiazdki

Piernikowe gwiazdki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...