19 grudnia, 2014

Śledzie dobrze przyprawione

Śledzie

Śledzie to kruche i smaczne ryby, które najlepsze są w zimie. Są niskokaloryczne i oprócz kwasów omega-3 zawierają potas, żelazo i jod. Wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację. Jeżeli ktoś je polubi, będą gościły na jego stole nie tylko w święta.


Składniki
ok. 400 g filetów śledziowych a'la Matjas (dwa opakowania)
2 białe cebule
1 pęczek szczypiorku
5 szt. rozgniecionego ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
kolorowy pieprz świeżo mielony
pół szklanki oliwy z oliwek
pół szklanki białego octu balsamicznego
1 słoik

Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie odsączmy z zalewy. Użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner. Następnie kroimy je na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule i pęczek szczypiorku kroimy bardzo drobno i mieszamy razem w misce. W małej misce robimy mieszankę przypraw - ziele angielskie, świeżo mielony kolorowy pieprz, cynamon. Na dnie słoika za pomocą łyżki nakładamy mix cebuli i szczypiorku. Następnie układamy kilka kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku. W większej szklance  mieszamy oliwę z octem balsamicznym i delikatnie zalewamy śledzie w słoiku. W ten sposób śledzie można przyrządzić dwa dni wcześniej. Powinny stać w lodówce, ale od czasu do czasu warto porządnie potrząsnąć słoikiem.

Śledzie

Cebula i szczypiorek

Śledzie


2 komentarze:

  1. Czy to te cudowne śledzie, które z pewnej okazji pojawiły sie na pewnym stole na moje życzenie? ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...