13 stycznia, 2015

Ostry sos pomarańczowy

Ostry sos pomarańczowy

Ojczyzną pomarańczy jest Azja. W Chinach znane są już od 4 tysięcy lat. W Europie uprawia się je w krajach, leżących przy Morzu Śródziemnym. Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, w sałatkach i deserach, ale warto zwrócić uwagę na ich połączenie z ostrymi przyprawami. Oto pyszny i łatwy przepis na ostry sos pomarańczowy, który odmieni niejedno danie.


10 minut
1 porcja

1 pomarańcza
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz

  • Pomarańczę dokładnie myjemy i wyciskamy z niej sok. 
  • Musztardę łączymy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. 
  • Dodajemy sok z pomarańczy i energicznie mieszamy. 
  • Doprawiamy solą ziołową i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeszcze raz szybko i dobrze mieszamy.
  • Sos pomarańczowy świetnie smakuje z różnymi sałatkami. 

Pomarańcze - składniki odżywcze i właściwości

Pomarańcze są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz z grupy B. Są źródłem beta-karotenu, błonnika i flawonoidów. Zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Olejek pomarańczowy działa uspokajająco, odprężająco i antydepresyjnie.

Ostry sos pomarańczowy - składniki

Ostry sos pomarańczowy


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...