19 lutego, 2015

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasty do kanapek są ciekawym urozmaiceniem śniadań. Jedną z moich ulubionych jest pasta z ciecierzycy i bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku.



Składniki
2 puszki ciecierzycy w zalewie 
1 bakłażan
1 łyżka sezamu
sól ziołowa
pieprz świeżo mielony
1 łyżeczka tymianku
szczypta lubczyku

Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciecierzycę przelewamy z puszek na sito, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry, które układamy na desce i solimy. W tym czasie dobrze rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy bakłażana (bez żadnego tłuszczu) po kilka minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników.

Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Dzięki zawartości żelaza ciecierzyca jest wskazana w diecie osób z anemią. Jest bogata w błonnik i wspomaga pracę układu trawiennego. Nie zawiera glutenu. 

O dobroczynnej mocy bakłażana można przeczytać w przepisie na bukiet warzyw z patelni

Pasta z ciecierzycy i bakłażana - składniki

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasta z ciecierzycy i bakłażana

Pasta z ciecierzycy i bakłażana


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...