10 kwietnia, 2015

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka

Nie lubiłam brukselki. Pamiętam ją smętnie pływającą w zupie jarzynowej. Dzięki pewnej uroczej fance Fiata 125p brukselkę poznałam jeszcze raz i to nie będzie przelotna znajomość.


Składniki
500 g brukselki
½ żółtej papryki
3 łyżki oleju arachidowego
2 ½ łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka miodu
½ cm świeżego imbiru
sól
pieprz

Brukselkę myjemy i osuszamy. Obieramy z brzydkich listków i przycinamy łodygi. Paprykę myjemy i kroimy w krążki lub cienkie paski. W misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy olej arachidowy, sos sojowy, miód, imbir i przyprawy. W naczyniu żaroodpornym układamy brukselkę i paprykę. Następnie zalewamy marynatą i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Ojczyzną brukselki jest Belgia. Ta mała kapusta zawiera dużo witamin - z grupy B, A, C, E, H, K. Jest bogata w beta-karoten, błonnik i kwas foliowy. W brukselce znajduje się też potas, magnez, wapń i cynk. Zawiera przeciwutleniacze, pomaga wzmocnić odporność organizmu i ma działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, krwionośny i oddechowy. Brukselka jest niskokaloryczna - 100 g to 30 kalorii.

Pieczona brukselka - składniki

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka

Pieczona brukselka


3 komentarze:

  1. Brukselka z serkiem wiejskim i ketchupem/musztardą to miodzio :D Ale w takiej propozycji też musi smakować genialnie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja akurat bardzo lubię brukselkę i podoba mi się ta wersja jej podania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...