26 maja, 2015

Biały dip do warzyw

Dip jogurtowy

Jeżeli do warzywnych przekąsek czegoś brakuje to na pewno brakuje właściwego sosu. Świetnie smakuje również z innymi potrawami. Oto prosty przepis na dip, który świeże lub gotowane warzywa zmieni w niebanalne danie. 


10 minut
2-4 porcje

3 łyżki jogurtu greckiego light
garść rukoli
kilka listków świeżej kolendry
1 ogórek kiszony
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej)
kilka kropli soku z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz

  • Rukolę i kolendrę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i drobno siekamy. Ogórka kiszonego ścieramy na tarce. Czosnek drobno siekamy. 
  • Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną rukolę, kolendrę, ogórka, czosnek i mieszamy. Doprawiamy łyżeczką ostrej musztardy, sokiem z cytryny oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • Dip wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. 
  • Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami.

O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na sałatkę z tą sałatą oraz fetą.

Dip jogurtowy - składniki

Dip jogurtowy

Dip jogurtowy


8 komentarzy:

  1. Aby uniknąć nieprzyjemności zdrowotnych, zawsze należy myć w ciepłej wodzie pojemniki z nabiałem przed ich otwarciem. Co do samego przepisu to nie znam się, więc się nie wypowiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i prosty przepis, na zbliżające się przyjęcia grillowe, w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogórek kiszony dodaje tego charakterystycznego smaczku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...