13 czerwca, 2015

Pasta do chleba z tuńczykiem i kremowym serkiem

Pasta z tuńczyka

Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Moja ulubiona to ta z tuńczykiem. W połączeniu z kremowym serkiem z pesto i rukolą tworzą bardzo smaczną parę. Przygotowanie takiej pasty nie zajmuje więcej niż 30 minut.


Składniki
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina z pesto i rukolą
kilka suszonych pomidorów
1/2 cebuli
sól
pieprz świeżo mielony

Tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy kremowy serek Arla Apetina z pesto i rukolą. Mieszamy na gładką masę. Suszone pomidory i cebulę koimy w kostkę. Dodajemy do tuńczyka i serka, a następnie dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Przed podaniem delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Tuńczyk korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Ryba ta jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Tuńczyk zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - omega 3 i omega 6. Kwasy omega 3 wpływają na prawidłową pracę mózgu, chronią przed wrzodami i zawałem oraz zmniejszają ryzyko arytmii. Chronią skórę przed zmarszczkami. Kwasy omega 6 regulują pracę nerek i wątroby, a także obniżają poziom "złego cholesterolu".

Pasta z tuńczyka - składniki

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka


30 minut z Apetiną

4 komentarze:

  1. Uwaga, wpis zawiera lokowanie produktu ;)

    A co do pasty: mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł. Znacznie lepszy, niż użycie choćby majonezu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pasy na kanapki. Z tuńczykiem jest chyba moją ulubioną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My byśmy tą pastę łyżeczką wyjadały xD

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...