09 lipca, 2015

Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą

Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą

Kolorowa sałata, bogata w białko brązowa ciecierzyca, słodka szalotka, a także kurczak w ostrej marynacie. To główne składniki tej pożywnej sałatki, pełnej witamin i dobrych tłuszczów. Powstała tuż przed spotkaniem towarzyskim z tego co było w spiżarni i lodówce. Efekt końcowy wyszedł znakomicie. Oto przepis na sałatkę z kurczakiem i brązową ciecierzycą.


30 minut + marynowanie kurczaka 2 godziny
2-4 porcje

300 g piersi kurczaka
1 opakowanie mixu sałat
1 puszka brązowej ciecierzycy
4 szalotki
1 cukinia
1/2 pomarańczowej papryki
1 łyżka ziołowej oliwy z oliwek + kilka kropli do skropienia sałaty
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta suszonej kolendry
szczypta cząbru
sól

  • Pierś kurczaka marynujemy w ostrej papryce, ziołach prowansalskich, kolendrze, cząbrze i soli. Mięso dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej - będzie bardziej aromatyczny. 
  • Pierś pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. 
  • Ciecierzycę płuczemy z zalewy i ostawiamy. Szalotki kroimy w krążki, paprykę w kostkę, a cukinię w półplastry. 
  • Szalotki wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, aby się nie przypaliła. 
  • Gdy szalotki będą miękkie, dodajemy paprykę, cukinię i ciecierzycę. Doprawiamy sosem sojowym, łyżką oliwy z oliwek i szczyptą soli. Dusimy 12 - 15 minut do momentu, aż cała woda odparuje, a następnie odstawiamy. 
  • Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do uduszonych warzyw i mieszamy. 
  • Mix sałat myjemy, wrzucamy do dużej miski i skrapiamy ziołową oliwą z oliwek. Na sałatę wykładamy uduszone warzywa z kurczakiem. 
  • Sałatkę z kurczakiem i soczewicą podajemy z pieczywem. Można jeść ją jeszcze lekko ciepłą lub na zimno.

Ciecierzyca - składniki odżywcze i właściwości

Ciecierzyca to źródło białka i węglowodanów. Występuje w dwóch odmianach - kabuli i desi. Ciecierzyca kabuli jest duża, ma kremową barwę. Odmiana desi jest mała i może mieć kolor kremowy, czarny, brązowy, żółty lub zielony. O jej właściwościach można przeczytać w przepisie na pyszną pastę kanapkową z ciecierzycy i bakłażana.  

Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą - składniki

Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą - brązowa ciecierzyca

Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą

Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...