17 sierpnia, 2015

Kasza kuskus z warzywami

Kasza kuskus z warzywami

Kuskus był znany już 3 tys. lat p.n.e. i wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu, a wyrabia się go z twardej pszenicy durum. Symbolizuje bogactwo i szczęście. Oto szybki przepis na kaszę kuskus z dodatkiem warzyw. 


30 minut
2 porcje

100 g kaszy kuskus
4 szalotki
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki
sól

  • Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy skrojone szalotki. Smażymy, aż cebule będą miękkie. Można podlać odrobiną gorącej wody. 
  • Następnie dodajemy paprykę i marchewkę. Doprawiamy sosem sojowym, solą i przyprawą z suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Użyłam mieszanki suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki firmy Dary Natury. Całość dokładnie mieszamy. 
  • Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię. Po pięciu minutach kaszę wrzucamy na patelnię i jeszcze kilka minut smażymy razem z warzywami, cały czas mieszając. 
  • Podajemy na gorąco. Tak przygotowana kasza kuskus jest bardzo smacznym dodatkiem do dania głównego. Równie dobra jest jako przekąska.

Jakie właściwości ma kasza kuskus?  

Kuskus to kasza, która wyróżnia się bardzo dużą zawartością białka. Zawiera nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kuskus jest niezwykle bogaty w wapń - budulec kości. Znajdziemy w nim także sód, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie.  Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik oraz żelazo. Jest lekkostrawny, nie podrażnia żołądka i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Kaszę kuskus mogą jeść małe dzieci.

Kasza kuskus z warzywami

Kasza kuskus z warzywami - składniki


Kasza kuskus z warzywami

  Kasza kuskus z warzywami


9 komentarzy:

  1. uwielbiam taki lekki kuskus i często robię podobny na lunch w pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywa i przyprawy nadały kaszy piękny kolor - smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuskus smakuje wyśmienicie i na słodko i na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie :)
    Te warzywa z patelni muszą smakować bosko. Uwielbiam, jak tak zaczyna się przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kaszę kuskus i często ja przygotowuję:-) Jest mega smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze lubiłam kuskus, ale przez parę lat zupełnie zapomniałam o tej smacznej kaszy. Teraz mogę ją jeść praktycznie codziennie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...