22 września, 2015

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

Sezon na śliwki trwa. Ich dużą zaletą jest to, że świetnie nadają się na domowe przetwory. Wielbicielom dżemów polecam właśnie ze śliwek. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a dzięki dodatkowi orzechów włoskich efekt końcowy jest przepyszny. 


45 minut
4-6 porcji

1 kg śliwek
4 łyżki nasion chia
100 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu

  • Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki, usuwając pestki. Wrzucamy do rondla i dusimy, aż śliwki zupełnie się rozpadną. Można dodać odrobinę wody. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • Następnie do jeszcze ciepłych śliwek dodajemy nasiona chia i miód. Dokładnie mieszamy. 
  • Na koniec dodajemy orzechy włoskie. Można je wcześniej posiekać na mniejsze kawałki. 
  • Dżem przekładamy do słoika lub innego szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
  • Dżem śliwkowy podajemy z ulubionym pieczywem, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z tostami razowymi. 

O tym, jakie właściwości mają śliwki, można przeczytać w przepisie na pieczoną owsiankę śliwkowo-kokosową

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi - składniki

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi

Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi


8 komentarzy:

  1. Ale pyszny dżem. Jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te aromaty muszą się fajnie "przegryźć" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Następnego dnia po zrobieniu dżem jest jeszcze lepszy :)

      Usuń
  3. Piękny i kolory i składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny przepis :) jako, że jestem uzależniona od dżemów chia to zapisuje ten przepis świetny pomysł z dodatkiem orzechów i miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Wszystko co potrzebne do zrobienia dzemu zakupione:-P. Mam tylko jedno pytanie. Czy sliwki nalezy obrac ze skorki? Dziekuje za genialny pomysl i pozdrawiam:-P. Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby. W czasie duszenia śliwki bardzo ładnie się rozpadają. Oczywiście skórka w całości się nie rozpuszcza. W gotowym dżemie jest bardzo delikatnie wyczuwalna. Smacznego! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...