02 listopada, 2015

Gruszkowiec z orzechami włoskimi

Gruszkowiec z orzechami włoskimi

Gruszki znane były już w czasach Juliusza Cezara. Niektórzy uważają, że ze względu na ich "kobiecy" kształt, są afrodyzjakiem. Ten deser, w którym gruszki grają pierwsze skrzypce, a akompaniują im orzechy włoskie, doda energii i pobudzi umysł do działania.


Składniki
200 g kaszy gryczanej
3 gruszki
100 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 białka
1 łyżeczka cynamonu

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy włoskie mielimy. Do kaszy dodajemy ponad połowę orzechów, miód i cynamon. Całość blendujemy. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Dno formy do tarty wypełniamy masą gryczaną. Na niej układamy gruszki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki równomiernie przykrywamy nią gruszki. Wierzch posypujemy resztą zmielonych orzechów włoskich. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy 40 minut. Studzimy i podajemy jako deser.

Warto wiedzieć, że w gruszkach znajdziemy jod - działający na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz bor - poprawiający koncentrację. Zawierają także potas i sód, które są dobre dla serca. Owoce te to źródło magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku oraz witamin A, E, K oraz z grupy B. Gruszki pomagają obniżyć ciśnienie, korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Są bogate w kwas foliowy. 100 g gruszek to tylko 57 kalorii.

Orzechy włoskie to samo zdrowie. Zawierają cenne kwasy omega 3, sterole roślinne oraz wartościowe białko. Dzięki zawartości fosforu, miedzi, manganu i kwasu linolenowego doskonale wpływają na pracę mózgu. Chronią układ krążenia, działają przeciwnowotworowo oraz leczą żylaki i hemoroidy. Orzechy włoskie bardzo dobrze wpływają na cerę - działają antybakteryjnie i ściągająco. Pomagają w kłopotach z układem pokarmowym.

Gruszkowiec z orzechami włoskimi - składniki

Gruszkowiec z orzechami włoskimi - składniki

Gruszkowiec z orzechami włoskimi

Gruszkowiec z orzechami włoskimi

Gruszkowiec z orzechami włoskimi

Jesienne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Podoba mi się nazwa, nie mówiąc o składnikach - super. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem szczerze, że podoba mi się i nazwa i składniki :)
    Deser bardzo nietuzinkowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszny pomysł :) koniecznie go muszę kiedyś wypróbować :) zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urzekła mnie ta nazwa - gruszkowiec :} Nawet bez czytania i oglądania, zostałam kupiona samą nazwą :D

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem jak najbardziej za! Zapraszam do siebie do zerknięcia na moje ostatnie wariacje z kaszą gryczaną - smak piernika z jabłkami:) przepis na pewno wypróbuję, może nawet jutro rano :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...