18 grudnia, 2015

Kuchnie świata: frittata z łososiem i szpinakiem

Frittata z łososiem i szpinakiem

Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym. 


Składniki
3 jajka
100 g wędzonego łososia
100 g świeżego szpinaku
1 małe opakowanie jogurtu greckiego
4 łyżki płatków jęczmiennych lub jaglanych
50 ml mleka
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka szczypt ziół prowansalskich
kilka szczypt tymianku
sól
świeżo mielony pieprz

Szpinak myjemy i osuszamy. Szalotki kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotkę. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy szpinak. Kiedy zmięknie doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem i czosnkiem. Jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Łososia drobno kroimy. Do jajek dodajemy jogurt grecki, płatki jęczmienne lub jaglane, łososia i przestudzony szpinak z szalotką. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie masę przelewamy do formy na tartę, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę można jeszcze potrzymać 10 minut w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku. 

Fanom szpinaku polecam także przepisy:
Frittata z łososiem i szpinakiem - składniki

Frittata z łososiem i szpinakiem

Frittata z łososiem i szpinakiem

Frittata z łososiem i szpinakiem


Wytrawne potrawy wigilijne

4 komentarze:

  1. Fajne składniki ma ta frittata. Lubię takie aromatyczne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanie, to śniadania mistrzów :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłyśmy niedawno podobną :) Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam fritaty, z lososiem jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...