13 stycznia, 2016

Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami

Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami

Ten przepis przypadnie do gustu, tym którzy szukają nowych pomysłów na śniadanie. To bardzo ciekawy zamiennik owsianki, który doda energii. Doskonały smak i prosty przepis - to zalety tego niebanalnego dania. 


Składniki
100 g kaszy bulgur
250 g truskawek
1 jabłko
1 łyżka syropu klonowego
garść nerkowców

Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Nerkowce siekamy na mniejsze kawałki. Truskawki i jabłko kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy pokrojone owoce, orzechy i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy. Nakładamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Bulgur z owocami zjadamy na ciepło, ale równie smaczny jest na zimno, np. jako deser po obiedzie.

Inne przepisy, w których jednym ze składników jest kasza bulgur to:

Co zawiera kasza bulgur? To kasza pszeniczna bogata w kwas foliowy i błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Zawiera potas, fosfor, żelazo i magnez, którego ma najwięcej z tej grupy kasz - manny i kuskus. Bulgur zawiera także witaminy A, z grupy B, E i K. To niskokaloryczna kasza - 100 g to 83 kalorie.

Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami - składniki

Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami

Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami

Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami


8 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł na moją ulubioną kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis ! Chętnie wypróbuję go na śniadanie któregoś dnia :} Do tej pory robiłam sobie taki kuskus na ciepło, ale rzeczywiście, bulgur też może być pyszny w tej odsłonie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też mój pierwszy raz z bulgurem na słodko. To strzał w dziesiątkę! :)

      Usuń
  3. Uwielbiam kaszę bulgur! To musiało być pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...