25 lutego, 2016

Pieczone topinambury

 Pieczone topinambury

Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy na ich ziemiach nastała susza. W tym czasie trafił do Francji, gdzie przywiózł go podróżnik Samuel de Champlain. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Chociaż dawno temu został wyparty przez ziemniaki, od kilku lat przeżywa drugą młodość w polskiej kuchni.


50 minut
2-4 porcje

500 g topinamburów
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz

  • Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko solimy i odstawiamy.
  • Topinambury myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszelkich "odnóg". Kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do naczynia z cebulą. 
  • Dodajemy oliwę z oliwek, majeranek, tymianek, świeżo mielony pieprz oraz jeszcze trochę soli. Całość dokładnie mieszamy. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut, aż topinambury będą miękkie. 
  • Pieczone topinambury podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.

Jakie właściwości ma topinambur? 

Topinambur cały czas zyskuje wierne grono fanów ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdziemy w nim żelazo i potas oraz witaminy A, z grupy B, C i E. Zawiera inulinę, czyli probiotyk, który odżywia florę bakteryjną jelit. Korzystnie działa na układ pokarmowy. Podnosi odporność organizmu i dodaje energii. Nadaje gładkość i jędrność skórze. Powinny go jeść osoby chore na anemię, cukrzycę, nadciśnienie i walczące z wysokim poziomem cholesterolu.

Pieczone topinambury - składniki

Pieczone topinambury

Pieczone topinambury


Wegetariański obiad VI


14 komentarzy:

  1. To danie musi być obłędne! Polecam także krem ze słonecznika bulwiastego: http://tomaszjakubiak.pl/przepis/jesienny-krem-z-topinamburu

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja ! Czy te bulwy można kupić, czy trzeba sobie posiać w ogródku... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić :) Głównie na bazarach i w eko sklepach. Czasem też pojawiają się w marketach.

      Usuń
    2. Uprzedzamy, że jak się to rozsieje to potem trudno się tego pozbyć z ogródka :P

      Usuń
  3. Nigdy nam się nie chce obierać topinamburu a tutaj widzimy, że nawet nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka jest bardzo cienka i nie ma potrzeby, żeby obierać topinambury :)

      Usuń
  4. Dziękuję Wam za informacje :) Będę się rozglądał :) i chyba zrobię, żeby poznać nowy smak !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio zamówiłam z allegro :) Ekstra pomysł :)

      Usuń
  5. Pyszna propozycja :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podzielam zdanie Tomka Jakubiaka. Sprawdziłam i rzeczywiście jest pyszne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś nigdy się nie rozsmakowałam w topinamburze, chociaż rósł nawet na mojej działce. Może taki pieczony mi podejdzie : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...