13 kwietnia, 2016

Kuchnie świata: hummus z burakami

Hummus z burakami

Pierwsze zapiski o hummusie pochodzą z czasów antycznych, ale za jego ojczyznę uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, tahini, soku z cytryny i czosnku, jest świetnie znana weganom i wegetarianom. Oto przepis na niezwykły, różowy hummus.


Składniki
1 puszka ciecierzycy
2 średnie buraki
1 łyżka tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego jasnego
sok z połowy cytryny
sól himalajska
grubo mielony pieprz

Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami.

Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są źródłem kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu, zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko osteoporozy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na  nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń.

Hummus z burakami - składniki

Hummus z burakami

Hummus z burakami

Hummus z burakami

Hummus z burakami





Na przednówku na wzmocnienie

11 komentarzy:

  1. Dlaczego gotujemy ziemniaki z dodatkiem octu balsamicznego? Czy ze względu na walory smakowe czy ma to zastosowanie praktyczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że chodzi Ci o buraki :) Do gotowania dodaje się ocet, żeby zachowały swój piękny kolor.

      Usuń
  2. Bardzo apetyczny humus :) Kolorek super. Bardzo lubię buraki, więc smakowałby mi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ! Ciekawy musi być jego smak, bo kolor jest fantastyczny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Musze koniecznie wypróbować! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham buraki i kocham hummus - dla mnie połączenie idealne <3 PYSZNOŚCI !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. buraczki to moja miłość :) muszę spróbować takiego hummusu - wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe połączenie buraków. Taka pasta musi być pyszna :-) Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...