05 kwietnia, 2016

Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika

Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika

Cukinia, kukurydza i prażony słonecznik - trio idealne, zwłaszcza w zupie. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie ma. 


30 minut
2 porcje

2 szklanki bulionu warzywnego
2 cukinie
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 duża cebula
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego odtłuszczonego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki pestek słonecznika
sól
świeżo mielony pieprz

  • Słonecznik prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 
  • W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż będzie miękka.
  • Dodajemy cukinie i kukurydzę. Jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. 
  • Dodajemy bulion warzywny i gotujemy 15 minut. Zestawiamy z ognia na 10 minut. 
  • Całość blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy - kurkumę, słodką paprykę i suszoną kolendrę. Solimy i dodajemy pieprzu do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. 
  • Gotową zupę nakładamy do misek lub głębokich talerzy i posypujemy prażonym słonecznikiem.
  • Kremową zupę z cukinii i kukurydzy można podawać z ulubionym pieczywem.

Jakie właściwości ma cukinia?

Warto wiedzieć, że cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. To lekkostrawne warzywo, które pomoże odkwasić organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę oka i wzmacnia organizm. Cukinię mogą jeść osoby, dbające o linię. 100 g to 16 kalorii, 0,6 g białka, 4 g węglowodanów i 0,1 g tłuszczów.

Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika - składniki

Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika

Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika

Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam żupę krem z cukinii. Jedna z najlepszych. <3
    Zamawiam miskę do domu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie zupy z cukinii z kukurydzą. Myślę, że by mi smakowało, bo oba te produkty lubię :)
    No i prażony słonecznik- pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie. Kremik prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...