27 maja, 2016

Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło

Walory smakowe i właściwości czerwonej kapusty doceniono już w Starożytności. Mimo że nigdy nie dorównała popularności kapuście białej, warto ją jeść. Zawiera cenne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik. Ten przepis to dobry początek przyjaźni z czerwoną kapustą.


Składniki
1 mała główka czerwonej kapusty
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
½ szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka jasnego octu balsamicznego
½ łyżeczki czosnku granulowanego
sól
pieprz

Kapustę czerwoną szatkujemy, przekładamy do sita, płuczemy i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy czerwoną kapustę i mieszamy. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiamy octem balsamicznym, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem. Z solą trzeba uważać, ponieważ kapusta już wcześniej była solona. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia ok. 20 minut. Czerwoną kapustę na ciepło podajemy jako dodatek do dania głównego, np. sztuki mięsa lub warzywnych burgerów.

Warto wiedzieć, że za wyjątkowy kolor tej kapusty odpowiedzialne są antocyjany. Są to naturalne barwniki roślinne, które są przeciwutleniaczami i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Mają działanie  przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe, pomagają przyswoić witaminę C i wzmacniają naczynia krwionośne. Czerwonej kapusty nie powinno zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Działa pozytywnie w chorobach wątroby, w cukrzycy i wrzodach. Czerwona kapusta pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Korzystnie działa na skórę, włosy i paznokocie. Zawiera potas, magnez, sód, żelazo, siarkę, wapń, fosfor, fluor, cynk, miedź, jod, chlor. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, E, K, C.

Czerwona kapusta na ciepło - składniki

Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło



Wegetariański obiad VII

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię czerwona kapustę na ciepło. Robię ją na kilka sposobów. Twój przepis przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna kapustka. Uwielbiam ją! Mogłabym jeść ją codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że dopiero teraz widzimy ten wpis, bo inaczej to byśmy rano na zakupach przytachały do domu taką czerwoną kapustkę :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ciepło jest pyszna. Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry dodatek do obiadu :) Pozdrawiam również :)

      Usuń
  5. Ja do tej pory jadłam tylko w sałatce, na ciepło jeszcze nigdy. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...