10 czerwca, 2016

Euro 2016: francuska zupa cebulowa

Euro 2016: Francuska zupa cebulowa

Już dziś o 21.00 odbędzie pierwszy mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Paryżu mecz otwarcia rozegrają Francja i Albania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - sycącą i rozgrzewającą zupę cebulową. Pierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński.


Składniki
3 białe cebule
1 czerwona cebula
100 ml białego wina
600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego
2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami)
4 łyżki startego sera gruyère
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz

Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się rozpuścił. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku. Francuską zupę cebulową podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Zdrowotne właściwości cebuli znane były już w medycynie ludowej. Cebula pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie krwi. Ma właściwości przeciwzakrzepowe. Posiada duże ilości substancji bakteriobójczych, odkażających i działa grzybobójczo. Korzystnie wpływa na układ trawienny. Zbawiennie zadziała po mocno zakrapianej imprezie, ponieważ poprawi funkcjonowanie wątroby. Okłady z gotowanej cebuli pomogą w leczeniu trądziku, zapaleń skórnych i żylaków, odmrożeniach, odparzeniach, czyrakach oraz po ukąszeniach owadów. Cebula zawiera witaminy - A, C, E, K, z grupy B. Znajdziemy w niej kwas foliowy oraz magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, sód i cynk. Ze swojej codziennej diety cebulę powinny wyeliminować osoby zmagające się z chorobami nerek, jelit, wątroby i chorujące na niewydolność serca.

Euro 2016: Francuska zupa cebulowa - składniki

Euro 2016: Francuska zupa cebulowa

Euro 2016: Francuska zupa cebulowa

Euro 2016: Francuska zupa cebulowa


12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię cebulową ! Jest prosta, tania, pyszna i bardzo bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna kompozycja i obłędny smak. Spróbujesz - zwariujesz, ale przecież w życiu potrzeba trochę szaleństwa.
    Do tego jeszcze świetne wyczucie czasu, czyli "great timing". Kibice piłki nożnej i dobrej kuchni na pewno będą wiedzieć o co chodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka mieszanka zupy z czerstwego chleba i cebulowej - ja bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię prawie identyczną. Przepis klasyczny, moim zdaniem najlepszy. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój przepis jest trochę zmieniony i odrobinę mniej kaloryczny. W oryginalnym przepisie powinien być bulion wołowy, a ja wołowiny nie jem i dlatego zamieniłam na drobiowy. W opcji vege można użyć bulionu warzywnego i też jest dobra. Podobno Ludwik XV dodawał szampana :) Zamiast chleba powinna być bagietka. Jaka by ta zupa nie była, to i tak wymiata! :)

      Usuń
  5. w mojej wersji był bulion z indyka. :) pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. w mojej wersji był bulion z indyka. :) pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mecz nas nie interesuje ale zupa intrygująca ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedna z lepszych zup, co tu dużo mówić

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...