19 czerwca, 2016

Euro 2016: pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku

Euro 2016: faszerowane pieczarki po rumuńsku

Dziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi z kuchni rumuńskiej. Pieczarki faszerowane serem owczym - ciuperci umplute cu brinza - umilą niedzielny wieczór meczowy.


Składniki
500 g pieczarek (8 - 10 sztuk)
250 g sera owczego, np. bryndzy
2 ząbki czosnku
3 łyżki startego odtłuszczonego sera żółtego 
½ pęczka szczypioru
4 gałązki koperku
sól
świeżo mielony pieprz
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i delikatnie usuwamy trzonki. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Odstawiamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki. W misce za pomocą widelca rozgniatamy ser owczy. Czosnek, szczypior i koperek siekamy. Dodajemy do bryndzy razem z 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy pieczarki. Nafaszerowane pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy żółtym serem i układamy po plasterku pomidorka koktajlowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 25 minut. Podajemy na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania mięsnego.

Fanom pieczarek polecam także przepis na smażone pieczarki z dymką i szczypiorem.

Euro 2016: faszerowane pieczarki po rumuńsku - składniki

Euro 2016: faszerowane pieczarki po rumuńsku

Euro 2016: faszerowane pieczarki po rumuńsku

Euro 2016: faszerowane pieczarki po rumuńsku

Euro 2016: faszerowane pieczarki po rumuńsku


5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna przekąska :) Pozdrawiam serdecznie ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy takie tematyczne przepisy :D Pysznie to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł z tymi pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejana cudowna i przepyszna mistrzowska przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super propozycja :-) uwielbiam pieczarkowe dania :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...