21 czerwca, 2016

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Już o 18.00 polska reprezentacja rozegra trzeci, ostatni mecz fazy grupowej. Na Stade Véldrome w Marsylii Polacy zmierzą się z Ukraińcami. Na to spotkanie proponuję prostą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną w dwóch smakach i dwóch kolorach.


Składniki
450 g młodych ziemniaków
1 cebula
1 pomidor malinowy
½ czerwonej papryki
1 opakowanie serka wiejskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju kokosowego
½ łyżeczki suszonej bazylii
kilka szczypt oregano
kilka szczyp ziół prowansalskich
sól ziołowa
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Odstawiamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora można wcześniej sparzyć i łatwo usunąć skórkę. Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, bazylię, sól, pieprz i ostawiamy. Do serka wiejskiego dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Czosnek siekamy i dodajemy do serka. Całość mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie formy na tartę. Posypujemy ziołami prowansalskimi i oregano. Na warstwę ziemniaczaną nakładamy usmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa.

100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii. Najmniej kaloryczne to te z wody. Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi i białka roślinnego. Zawierają witaminę C, A, E i z grupy B. Znajdziemy w nich potas, magnez, wapń, cynk i żelazo. Ziemniaki powinny znaleźć się w diecie osób z nadciśnieniem i chorujących na cukrzycę. Pomagają także w problemach z układem pokarmowym. Unikać ich powinny osoby cierpiące na choroby nerek. 

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa - składniki

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa






Wegetariański obiad VII

2 komentarze:

  1. Przepyszna zapiekanka - wygląda bardzo apetycznie <3 Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł ! DO boju nasi :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...