06 września, 2016

Ciasto owsiane z borówkami

Ciasto owsiane z borówkami

Mąka owsiana to samo zdrowie. Jest bezglutenowa, bogata w białko oraz błonnik. Zawiera kwas linolowy, który działa przeciw miażdży. W mące owsianej znajdziemy żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor oraz witaminę B1 i E. Dlatego to właśnie mąka owsiana jest głównym składnikiem tego ciasta. Idealnym uzupełnieniem jest miód i borówki amerykańskie.



Składniki
200 g mąki owsianej
200 g borówek amerykańskich
2 banany
150 ml mleka
3 łyżki miodu
2 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka oleju
1 łyżka tahini
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO

Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy z mlekiem i miodem na jednolitą masę. Wlewamy do mąki owsianej, dodajemy proszek do pieczenia, olej i tahini. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przelewamy do formy na tartę. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i układamy borówki amerykańskie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Ciasto owsiane z borówkami podajemy jako deser. 

Borówki amerykańskie mają wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie. Zawierają dużo antyoksydantów, witamin A, B, C, E, PP. To niskokaloryczne owoce, które są bogate w cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń. Pozytywnie wpływają na wzrok i trawienie. Mają działanie antynowotworowe i są pomocne w leczeniu miażdżycy. Borówki obniżają poziom "złego" cholesterolu, a podnoszą tego "dobrego", a także opóźniają procesy starzenia. 

Wielbicielom borówek amerykańskich polecam dwa przepisy z tymi owocami:

Ciasto owsiane z borówkami - składniki

Ciasto owsiane z borówkami

Ciasto owsiane z borówkami

Ciasto owsiane z borówkami


14 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto. Napewno je zrobię :-) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znika w tempie błyskawicznym ;) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Wspaniałe ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje się przepysznie, długo u nas by nie postało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie - chętnie bym je uczyniła moim śniadaniowym ciachem :) Połowa blaszki pożarłabym za jednym posiedzeniem, jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto powala wyglądem, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...