01 września, 2016

Kapusta Babci Halinki

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło

Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i bóle reumatyczne. Kapusta kiszona to źródło potasu, wapnia, witamy C. Reguluje pracę układu trawiennego. Jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko to wiedziała także Babcia Halinka. Dlatego jej kapusta kiszona z kaszą jęczmienną zawsze gościła na spotkaniach rodzinnych.


Składniki
700 g kapusty kiszonej
1 l zimnej wody
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
4 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól

Kapustę kiszoną szatkujemy, ale niezbyt drobno. Przekładamy do garnka i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i kaszę jęczmienną. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut od czasu do czasu mieszając. Solimy do smaku. Kapustę Babci Halinki podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego.

Fanom kapusty kiszonej polecam także przepis na pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami.
Natomiast wielbicielom kaszy jęczmiennej do gusty przypadnie przepis na kaszę jęczmienną z boczniakami.

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło - składniki

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło

Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną na ciepło

Babcia Halinka


9 komentarzy:

  1. Nie znałam takiego przepisu na kapustę z kaszą. Chętnie wypróbuję, bo brzmi wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna babcia. A taką kapuchę, to ja bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babunia była w dechę. Gotowała świetnie :)

      Usuń
  3. Zawsze mnie zadziwiają takie przepisy, bo u mnie nigdy się nie robiło kapusty z kaszą. To jest coś, co chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Babcia sama wymyśliła ten przepis? :) U niej w kuchni nic nigdy się nie marnowało.

      Usuń
  4. Jaka szkoda, że kiszona kapusta jest nam zakazana, bo z kaszą musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś będzie Wam dozwolona i skorzystacie z tego przepisu :)

      Usuń
  5. Super mieć taką babcię :-), a kapustka wygląda baaardzo smakowicie :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kupiłam wczoraj kiszona mino ze na straganach panosza się kalafiory. przepisy babci to najlepsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...