06 października, 2016

Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą

Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą

Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe.


Składniki
150 g mąki owsianej
1/2 dyni hokkaido
2 jabłka
100 ml mleka
100 ml wody
1 łyżka oleju
1 jajko
2 łyżki płatków czekoladowych gorzkich
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia BIO

Dynię kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy mąkę owsianą i dodajemy suche składniki - brązowy cukier, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ugotowaną dynię, jabłka i 100 ml wody blendujemy na puree. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i blendujemy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy ją do suchych składników i kilka minut miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno. 

Warto wiedzieć, że dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia, wątroby i układu pokarmowego. Działa odkwaszająco i moczopędnie. Ma także korzystny wpływ na cerę - niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry. 100 g dyni to zaledwie 33 kalorie.

Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą - składniki

Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą

Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą

Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą





Jemy sezonowo! Jesień

32 komentarze:

  1. Pyszności! Nie ma jak dyniowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo to coś dla mnie przymierzam się właśnie do swoich dyń ☺ zapowiada się pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie się prezentuje :) Nigdy dynii nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna kompozycja i zdrowa do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniamm, cynamon, kardamon .... moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię te przyprawy w słodkościach :)

      Usuń
  6. Właśnie zakupiłam kardamon. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe, pomysłowe i bardzo smakowite ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta z dynią i czekoladą :) To bajeczne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią był spałaszowała taką tartę :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię wypieki z dynią, a zdrowe wypieki z dynią wprost uwielbiam, super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i przyznaję, że ciacha z dynią są bardzo dobre :)

      Usuń
  11. Świetne ciacho, bardzo lubię wypieki z dodatkiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha! Uwielbiam wszystko, co dyniowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko, na słono lub ostro, zupa czy pieczona - dynia zawsze jest dobra :)

      Usuń
  13. Ciasta z dynią należą do moich najlepszych :-) Twoje ciacho prezentuje się wspaniale i zapewnie też tak smakuje. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, że ciasta dyniowe są przepyszne :)

      Usuń
  14. Dynia z czekoladą i nie mamy żadnych pytań :D <3

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo fajny pomysł na jesienne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Trzeba korzystać z dyń, póki są :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...