18 października, 2016

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle popularny. Obecnie na świecie jest ponad 300 rodzajów makaronów. W myśl hasła „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella” powstał ten przepis. Główną rolę zagrało pełnoziarniste penne, a towarzyszą mu rozgrzewające czerwone warzywa i włoskie zioła. 


Składniki
200 g odtłuszczonego sera żółtego
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
kilka pomidorków koktajlowych
kilka szczypt mieszanki ziół włoskich
sól
pieprz świeżo mielony

Makaron Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne) gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy. Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią czerwoną cebulę. Po chwili dodajemy czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory. Po kilku minutach dodajemy paprykę i marchewkę. Całość mieszamy i przyprawiamy bazylią i oregano, solą i pieprzem do smaku. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Sos dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z makaronem. 1/4 zostawiamy do posypania dania. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera żółtego, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i przyprószamy je ziołami włoskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Penne z czerwonymi warzywami podajemy na gorąco jako danie główne.

O makaronie ciekawostek kilka...
Przez tysiąclecia ciasto na makaron było wyrabiane nogami. Ten sposób zniesmaczył króla Ferdynanda II. Inżynierowi Cesare'owi Spadaccini'emu powierzył zadanie skonstruowania specjalnej maszyny mieszającej ciasto na makaron.

Niegdyś dania makaronowe były przysmakiem robotników. Jedzono je głowie rękami. Dopiero później zaczęto posułgiwać się widelcem. Łatwe, szybkie i niedrogie potrawy z czasem zyskały fanów wśród ludzi zamożnych. 

Według danych Międzynarodowej Organizacji Makaronu najwięcej jedzą go Włosi - 26 kilogramów na osobę. Na drugi miejscu znajduje się Wenezuela - 12 kilogramów, a na trzecim Tunezja z podobnym wynikiem. Statystyczny Polak zjada niewiele ponad 4 kilogramy makaronu rocznie. 

Ponad 6 ton ważyło największe spaghetti na świecie. Przygotowali je kucharze z kalifornijskiej restauracji  Buca di Beppo w 2010 roku. Niemcom udało się zrobić najdłuższą pojedynczą nitkę spaghetti, której długość wyniosła 455 metrów.

Wielu Brytyjczyków myślało, że spaghetti rośnie na drzewach. W telewizyjnym żarcie pokazano Szwajcarów zrywających z drzew ugotowane spaghetti. Łatwowierni Brytyjczycy byli żywo zainteresowani kupnem takich drzewek. 

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą - składniki

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą

Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą






1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

18 komentarzy:

  1. Takie smaki w sosach makaronowych bardzo lubię. Często podobnie podaję makaron. A wiesz, że ja lubię jeść spaghetti (bez sosu) rękoma. Coś w tym jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem rękami wyjadam po sztuce z durszlaka ;)

      Usuń
  2. Taki pokrzepiający obiad na tę paskudną pogodę za oknem )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne połączenie! Patrzę i głodnieję ;) Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki zagrały ze sobą idealnie. Ja też właśnie zgłodniałam ;)

      Usuń
  4. Nie pogardziłabym takim daniem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne danie, podoba mi się też makaron pełnoziarnisty zamiast zwykłego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię wszelkie zapiekanki makaronowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę jeść makarony na okrągło :) Pyszny przepis . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...