01 października, 2016

Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa

Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa

Dziś na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu. Pierwsi wegetarianie żyli w Indiach w II wieku p.n.e., a ich dieta miała związek przede wszystkim z religią. W Europie wegetarianizm pojawił się w VI wieku p.n.e. W ten sposób odżywiali się Pitagoras, Platon i Plutarch. Mięsa nie jadł także Leonardo da Vinci, Albert Einstein i Lew Tołstoj. 

Coraz więcej osób decyduje się na zmianę żywienia i rezygnuje z mięsa. Co powoduje, że ludzie świadomie wykluczają je z diety? Główną motywacją jest własne zdrowie, sprzeciw wobec masowej hodowli zwierząt wspomaganej hormonami i antybiotykami, a także szacunek i prawa zwierząt. 
Istnieje kilka odmian wegetarianizmu. Laktoowowegetarianizm jest najbardziej znany. W diecie tej eliminuje się mięso, ale można jeść produkty pochodzenia zwierzęcego jak jajka czy nabiał. W laktowegetarianiźmie eliminuje się jajka, a w owowegetarianizm z produktów pochodzenia zwierzęcego dopuszcza jedzenie tylko jajek. Weganizm to dieta, która polega na przygotowywaniu posiłków tylko z produktów roślinnych. Dieta wegańska to także styl życia. Weganie są proekologiczni, rezygnują ze skórzanych ubrań, futer i kosmetyków testowanych na zwierzętach. Dieta, która polega na jedzeniu tylko i wyłącznie świeżych produktów to witarianizm. Jego odmianą jest liquidarianizm, czyli posiłki witariańskie w postaci soku. Frutarianizm jest odmianą wegetarianizmu polegająca na spożywaniu owoców i warzyw, które same spadły z drzewa. Istnieje także sprautarianizm. To sposób odżywiania oparty na jedzeniu przede wszystkim kiełków. 

420 milionów wegetarian żyje na świecie. To prawie 7 proc. całej populacji.  20-40 proc. wszystkich wegetarian to mieszkańcy Indii. W tradycyjnej kuchni Hindusi nie używają smalcu czy żelatyny. Dieta wegetariańska jest popularna w Tajlandii, Malezji i Wietnamie. W Europie liczba wegetarian sięga prawie 9 milionów. Najwięcej fanów tego sposobu odżywiania mieszka w Wielkiej Brytanii. 

Według badania, które na zlecenie LightBox zrealizował Instytut Badania Opinii Homo Homini, wynika, że wegetarianie to ponad milion Polaków. 1,6 proc. stosuje dietę laktoowowegetariańską. Ich jadłospis stanowią potrawy z nabiału, jajek, warzyw i owoców. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby.

Dieta wegetariańska ma także wielu zwolenników wśród artystów. Propagatorem takiego stylu życia jest amerykański muzyk Moby, który nie je mięsa, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego (nawet miodu), nie nosi futer i skóry. Na diecie bezmięsnej od wielu lat jest Paul McCartney, Natalie Portmann, Kate Bush, Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton.

Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis):

Brukselka i spółka z patelni

Brukselka i spółka z patelni

Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło

Domowe batony musli

Domowe batony musli

Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką

 Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką

Granola kokosowo-migdałowa

 Granola kokosowo-migdałowa

Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek

Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek

Hummus z burakami

Hummus z burakami

Kapusta Babci Halinki

Kapusta Babci Halinki

Kasza jęczmienna z boczniakami

Kasza jęczmienna z boczniakami

Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami

 Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami

Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki

 Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki

Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli

Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli

Pęczotto ze świeżymi kurkami

Pęczotto ze świeżymi kurkami

Placek jaglany z borówkami

Placek jaglany z borówkami

Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni

 Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni

Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi

 Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Pieczona owsianka z brzoskwiniami

Pieczone topinambury

 Pieczone topinambury

Sałatka ze szpinaku i pieczarek

 Sałatka ze szpinaku i pieczarek

Smażony bakłażan z fasolką szparagową

Smażony bakłażan z fasolką szparagową

Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi

 Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi

Zapiekana fasolka szparagowa

Zapiekana fasolka szparagowa

Zielone wegeburgery bez bułki

Zielone wegeburgery bez bułki

Zupa z dyni i soczewicy

Zupa z dyni i soczewicy


16 komentarzy:

  1. super inspiracje, zwłaszcza dżem dyniowy mnie zainteresował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dżem jest bardzo dobry - dynia świetnie się łączy z pomarańczą :)

      Usuń
  2. My świadomie wykluczyłyśmy wszelkie mięso z naszej diety ale to ze względów czysto zdrowotnych. Bałyśmy się, że może go nam brakować ale po roku zauważyłyśmy, że już nawet stojące przed nami danie z mięskiem w ogóle nas nie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem wegetarianką, ale bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wegetarianką nie jestem i też lubię takie vege snacki :)

      Usuń
  4. Mniam! <3 Wszystkie propozycje są niesamowite! Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Niektóre już dobrze znane czytelnikom, ale uniwersalne i smaczne :)

      Usuń
  5. W moim domu często robię dania wegetariańskie. Na pewno kiedyś wykorzystam Twoje pomysły; )

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe propozycje na smaczne dania

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzadko jem mięso, widocznie nie potrzebuję dużo. Jednak zawsze miałam w domu mięsożerców, dlatego umiem je przyrządzić. Sama chętnie skorzystam z tych pysznych przepisów : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...