24 listopada, 2016

Ciekawostki kulinarne: buraki

Ciekawostki kulinarne: buraki

Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze informacje o burakach na ziemiach polskich pochodzą z XIV wieku, ale duże uprawy pojawiły się dopiero dwieście lat później. Obecnie Polska jest liderem wśród producentów buraków w Europie. Właśnie dziś smaczny burak obchodzi swoje święto.


Buraki dzieli się na liściowe, czyli botwinę, i korzeniowe, a te na cukrowe - po trzcinie cukrowej to drugie źródło cukru, pastewne - składnik paszy dla zwierząt, oraz ćwikłowe. Właśnie te uprawia się do celów kulinarnych.

Doskonały burak powinien mieć ciemny miąższ, cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę. Młode buraki można jeść w całości - korzeń i liście. Korzenie buraków to bardzo smaczny składnik sałatek, zup, soków oraz przetworów. Liście to znakomity bohater chłodników i botwinek. Buraki można gotować, smażyć, piec i marynować. 

Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez. Są także bogate w kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Buraki to także źródło przeciwutleniaczy. Wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie i cholesterol, zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. Buraki koniecznie powinny jeść kobiety w okresie menopauzy, ponieważ zmniejszają ryzyko osteoporozy.

Zaletą buraków jest niska kaloryczność. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń.

Oto przepisy, w których główną rolę zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis):


Hummus z burakami


Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry


 Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli


32 komentarze:

  1. Uwielbiam buraczki. Na przykład taki barszczyk z buraczkami pokrojonymi w plasterki. Mogę je wyjadać z talerza, choć nie wszyscy moi domownicy rozumieją te moje smaki. Super, że buraki są takie zdrowe i niskokaloryczne. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100 proc.! Pozdrawiam również! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam buraki. Taka zupa, to jak dla mnie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Zupa może z powodzeniem zastąpić tradycyjny barszcz czerwony w Święta Bożego Narodzenia :)

      Usuń
  3. Uwielbiam, zwłaszcza pieczone ! Najczęściej wykorzystuję je w sałatkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone buraki też są super smaczne i mega aromatyczne :)

      Usuń
  4. Ostatnio jem buraki codziennie i bardzo lubię - takie ugotowane lub upieczone bez żadnych dodatków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Buraki można jeść cały rok i zawsze smakują :)

      Usuń
  5. Zachęciłaś mnie do wypróbowania hummusu z burakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest naprawdę pyszny i ma niesamowity kolor :)

      Usuń
  6. Bardzo smaczne i zdrowe propozycje na buraczki. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Lubię buraczki, zwłaszcza w wydaniu zupowym, moja babcia robiła przepyszny barszcz. Ja staram się jej dorównać, smak zupy na pewno poprawia woda na której gotuję - przefiltrowana w filtrze molekularnym z naturalną mineralizacją - niby szczegół a bardzo poprawia smak.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiamy buraki w każdym wydaniu i bardzo często robimy z nich zupy. Za świeżą botwinkę potrafimy dosłownie zabić bo z niej powstaje nasza ulubiona zupa:) a ja nawet jednemu burakowi z barszczyku nie dam zginąć w koszu- wszystkie wybiera sobie na talerz i zjadam solo:) Kradnę przepis a hummus:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hummus polecam, bo jest smaczny, prosty i ma piękny kolor :)

      Usuń
  9. Uwielbiam buraki w każdej postaci :D Zawsze dodają mi mnóstwo energii :) <3

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię buraki i mogę je jadać codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, zdrowe i ten piękny kolor, po prostu buraki trzeba jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. tę zupę z buraczków bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię buraki w zupie i marynowane albo pieczone w sałatkach. Już się nie mogę doczekać wigilijnego barszczu mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochamy buraki pod każdą dosłownie postacią <3 Czy na słodko czy słono smakuje wybornie ale naszym ulubieńcem zawsze będzie zupa krem :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo cenię właściwości buraków. Staram się aby chociaż sam sok z buraków pojawiał się w mojej diecie jak najczęściej. Chętnie wypróbuję przepis na kremową zupę z buraków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...