06 lutego, 2017

Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym

Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym

Owsianka czy jaglanka? A może gryczanka? Tak, kasza gryczana niepalona to ciekawa propozycja na śniadanie. Pełna witamin, soli mineralnych i błonnika kasza gryczana to zastrzyk energii na cały dzień. Oto przepis na gruszkową gryczankę z dodatkiem dżemu z rokitnika, posypaną delikatnie prażonymi płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym.


30 minut
2 porcje

100 g kaszy gryczanej niepalonej
2 gruszki
2 łyżki dżemu z rokitnika Łowicz
2 łyżki płatów migdałowych
1/2 łyżeczki kardamonu
1 kostka gorzkiej czekolady

  • Płatki migdałowe delikatnie prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. 
  • Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. 
  • Gruszki myjemy i kroimy w kostkę. 
  • Do kaszy dodajemy gruszki, dżem z rokitnika Łowicz i kardamon. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. 
  • Kostkę czekolady ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 
  • Na koniec danie posypujemy płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym. 
  • Gruszkową gryczankę z rokitnikiem podajemy od razu na śniadanie. Można też ją zapiec - 15 minut w 180 stopniach. 

Jakie właściwości ma rokitnik?

Rokitnik to roślina, która jest skarbnicą witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, antyoksydanty i flawonoidy. Znajdziemy w nim potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem. Rokitnik to także źródło witamin - A, z grupy B, C, D, E, K, P. Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C jest szczególnie polecany na jesieni i w zimie, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Rokitnik wzmacnia odporność, poprawia apetyt, pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Wspomaga prawidłową pracę serca i układu naczyniowego. W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w zgadze pomocny będzie napar z rokitnika. Wyciąg i olej z rokitnika są też składnikami kosmetyków - szamponów (również przeciwłupieżowych i do wypadających włosów), płukanek, kremów do cery suchej i przeciwzmarszczkowych.

Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym - Składniki

Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym

Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym

Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

24 komentarze:

  1. Ale bajecznie wygląda Mysle ze to bomba smakowa Zastanawia mnie ten rokitnik Wszedzie widze przepisy z jego dodatkiem Czy on teraz taki modny czy zdrowy? Nawet nie wiem jak smakuje Musze poszukać go w tutejszych polskich sklepach i przekonać się jak smakuje bo jestem bardzo ciekawa Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rokitnik wrócił do łask, dlatego jest go teraz pełno :) Na początek polecam Ci dżem, bo np. sok (tak czysty, bez żadnych dodatków) jest nie do wypicia.

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie smacznie :-) Chcę troszkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! :) Jest dużo, starczy dla wszystkich ;)

      Usuń
  3. Gryczanka jest nam bardzo dobrze znana i to z różnymi dodatkami, jednak dżemu z rokitnika jeszcze nie jadłyśmy i bardzo nas jego smak intryguje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem z rokitnika jest bardzo dobry :) Zwykłe tosty czy jako dodatek do śniadania typu gryczanka czy owsianka - rewelacja :)

      Usuń
  4. Kaszę gryczaną wolę z warzywami, ale taka wersja wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze jadałam kaszę gryczaną właśnie z warzywami lub jako dodatek do mięsa. Bardzo dobra okazała się w wersji słodkiej z owocami :)

      Usuń
  5. Nie próbowałam takich dżemów z Łowicza, ale nabrałam ochoty na gryczankę z rokitnikiem : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dżemy są bardzo dobre, zwłaszcza rokitnik i czarny bez. Mają też fajny skład. Jako dodatek do gryczanki są super składnikiem :)

      Usuń
  6. Mniam jakie pyszności. Zjadłabym sobie teraz na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super śniadanie, muszę kupić ten dżem z rokitnika, bo nigdy nie jadłam, a bardzo mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakochałam się w tej propozycji <3 Śniadanko idealne! Wygląda obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo chętnie zjadła bym Twoje śniadanie 😆

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie się prezentuje i jestem pewna, że też super smakuje. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Puder czekoladowy brzmi cudownie a całosć tak wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...