13 lutego, 2017

Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi

Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi

Właściwości lecznicze czarnego bzu znane są od wieków. Pierwsze wzmianki na ten temat notuje się na IV wiek p. n. e., a ich autorem jest Hipokrates. Za ojczyznę czarnego bzu uważa się kraje śródziemnomorskie.  Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości czarny bez został bohaterem tego przepisu. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie.


Składniki
200 g białego sera
150 g otrębów owsianych
80 g suszonych śliwek
200 ml mleka
2 łyżki płatków czekoladowych
2 łyżki syropu klonowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki imbiru
100 ml wrzątku 

Suszone śliwki zalewamy wrzątkim i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy na sicie i blendujemy na masę. Dodajemy biały ser, dżem z czarnego bzu Łowicz, mleko i żółtko. Mieszamy na gładką masę. W misce mieszamy suche składniki – otręby, płatki czekoladowe, cynamon, kardamon, imbir i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy masę serową i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie. Smaczne są także następnego dnia.

Czarny bez to naturalny lek – złagodzi kaszel, zmniejszy gorączkę, a także wzmocni odporność organizmu. Kwiaty czarnego bzu mają działanie napotne, antygorączkowe i moczopędne. Owoce czarnego bzu oczyszczają organizm z toksyn i są pomocne w sanach zapalnych układu pokarmowego. Działają także przeciwbólowo w nerwobólach i rwie kulszowej. Są skarbnicą witaminy C, A, z grupy B oraz potasu, beta-karotenu soli mineralnych, pektyn, kwasów organicznych i olejków eterycznych. Owoców ani kwiatów czarnego bzu nie można jeść na surowo, ponieważ zawierają toksyczny składnik – sambunigrynę. Jeżeli wysuszymy lub ugotujemy czarny bez, substancja ta ulegnie rozkładowi, a zdrowiu nie będzie zagrażać niebezpieczeństwo. Czarny bez to także zastrzyk dla urody. Kosmetyki z dodatkiem tych owoców oczyszczają skórę, działają przeciwzmarszczkowo, dodają blasku włosom.

Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi - Składniki

Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi

Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi

Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi





Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

46 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale idealne do akwki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają i na pewno rewelacyjnie smakują :-)Pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo przepis prosty, a wrażenia smakowe niezapomniane :)

      Usuń
  3. Jejku Mysle ze sa bardzo wyraźne w smaku i tez niepowtarzalne A i dziekuje za przypomnienie mi o czarnym bzie Pamietam ten smak z dzieciństwa i zatesknilam za nim teraz Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie próbowałam czarnego bzu, pewnie konfiturka pyszna a babeczki super Ci wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarny bez jest u mnie na topie już od jakiegoś czasu. Soki i dżemy - rewelacja :)

      Usuń
  5. Po prostu chce się po nie sięgnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe, piękne i na pewno pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne bułeczki, porywam jedną na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite, lekkie i zdrowe. Własnie tak lubię najbardziej Poproszę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, takie maleństwa, a tyle w nich różnych pysznych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Deserkowe śniadanko. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam i życzę smacznego! :)

      Usuń
  11. o mniam, muszą smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Nawet ci, którzy mają nie lubią suszonych śliwek, jedli tak, że aż im się uszy trzęsły ;)

      Usuń
  12. Mam taki zwyczaj, że codziennie wieczorem przeglądam blogi i komentuję coś co mnie zaciekawi. Dziś trafiłam w sidła blogów kulinarnych. Co mi z tego przyszło? Jestem głodna i zła, bo obiecałam sobie, że nie będę jeść po 18,a coś mi się wydaje, że postanowienie to pójdzie w las :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne, zdrowe, pyszne i aromatyczne - cóż chcieć więcej? Piękne! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bogato, zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczne śniadanie. Ten dżem jadłam wprost ze słoika łyżeczką, jest pyszny 💜

    OdpowiedzUsuń
  17. Po takie bułeczki sięga się z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Aż chce się porwać jedną... albo dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Te dżemy są cudowne! Ten z rokitnika jest cudowny :) W połączeniu z bułeczkami musi smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100 proc. :) Dżemy wymiatają! :D

      Usuń
  20. Takie bułeczki zdecydowanie chętniej byśmy zjadły w tłusty czwartek niż pączka :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają bardzo smakowicie :). Czarny bez jest świetny :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam oraz zgadzam się. Czarny bez wymiata :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...