14 sierpnia, 2017

Pieczony kurczak w słodko-ostrej marynacie

Kurczak w słodko-ostrej marynacie

Soczyste udka z kurczaka, paski marchewki i piórka czerwonej cebuli, a do tego słodko-ostra marynata. To prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad. Mimo że w tej potrawie nie ma dużo składników, smaki są niesamowite i bardzo dobrze się ze sobą łączą. Oto przepis na pieczonego kurczaka w słodko-ostrej marynacie.


Składniki
6 udek z kurczaka
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek z chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pęczek szczypiorku
sól
świeżo mielony pieprz

Udka myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Marynatą nacieramy kurczaka. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Marchewki obieramy i kroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy w piórka. W naczyniu żaroodpornym układamy paski marchewki i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut. Szczypiorek siekamy. Tuż przed podaniem upieczonego kurczaka posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na obiad z ulubioną sałatką.

Warto wiedzieć, że marchewka jest bogata w beta-karoten, który wzmacnia opaleniznę, wspomaga leczenie trądziku. wpływa korzystnie na wzrok, poprawia odporność i działa antynowotworowo. Marchew jest skuteczna w chorobach związanych z niedoborem witaminy A. Zawiera również wiatminę C, E, K i z grupy B. Jest skarbnicą minerałów – sodu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu. Dzięki obecności pektyn można obniżyć poziom cholesterolu.  Marchewka pomaga również usprawnić perystaltykę jelit.

Kurczak w słodko-ostrej marynacie - składniki

Kurczak w słodko-ostrej marynacie

Kurczak w słodko-ostrej marynacie

Kurczak w słodko-ostrej marynacie

Kurczak w słodko-ostrej marynacie


26 komentarzy:

  1. To są moje smaki i klimaty :) Bardzo lubię kurczaka na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak pycha, ale marchewka wymiata. Też robię coś podobnego i uwielbia ją cała rodzina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100 proc.! :) Marchewka robi tu całą robotę ;)

      Usuń
  3. sos sojowy świetnie pasuje do marynaty do kurczaka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos sojowy to super dodatek do marynat, zwłaszcza do kurczaka, który nadaje ciekawą nutę smakową :)

      Usuń
  4. To danie to istne szaleństwo! Udka, marynata i dodatki, mmm... no po prostu palce lizać. Muszę koniecznie to dzisiaj przyrządzić, bo inaczej zwariuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Tomku, nie sposób się z Panem nie zgodzić :)

      Usuń
  5. Nie wiem czemu ale mam przeczucie, że to danie bardzo by mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ apetycznie i pożywnie! Mniam <3 Wiesz co? Zrobiłam się strasznie głodna. Wygląda wspaniale! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyjemnością poczęstowała bym się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takiego kurczaka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne, udka wyglądają na soczyste i ładnie przyrumienione :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...