14 sierpnia, 2017

Pieczony kurczak w słodko-ostrej marynacie

Kurczak w słodko-ostrej marynacie

Soczyste udka z kurczaka, paski marchewki i piórka czerwonej cebuli, a do tego słodko-ostra marynata. To prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad. Mimo że w tej potrawie nie ma dużo składników, smaki są niesamowite i bardzo dobrze się ze sobą łączą. Oto przepis na pieczonego kurczaka w słodko-ostrej marynacie.


60 minut + 2 godziny marynowanie 
2-4 porcje

6 udek kurczaka
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek z chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 pęczek szczypiorku
sól
świeżo mielony pieprz

  • Udka myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Oliwę z oliwek mieszamy z sosem sojowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Marynatą nacieramy kurczaka. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. 
  • Marchewki obieramy i kroimy na długie paski. Najłatwiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw. Cebulę kroimy w piórka. 
  • W naczyniu żaroodpornym układamy paski marchewki i cebulę. Na warzywach układamy udka kurczaka. 
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut. 
  • Szczypiorek siekamy. Tuż przed podaniem upieczonego kurczaka posypujemy szczypiorkiem.
  • Podajemy na obiad z ulubioną sałatką.

Marchewka - właściwości

Warto wiedzieć, że marchewka jest bogata w beta-karoten, który wzmacnia opaleniznę, wspomaga leczenie trądziku. wpływa korzystnie na wzrok, poprawia odporność i działa antynowotworowo. Marchew jest skuteczna w chorobach związanych z niedoborem witaminy A. Zawiera również wiatminę C, E, K i z grupy B. Jest skarbnicą minerałów – sodu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu. Dzięki obecności pektyn można obniżyć poziom cholesterolu.  Marchewka pomaga również usprawnić perystaltykę jelit.

Kurczak w słodko-ostrej marynacie - składniki

Kurczak w słodko-ostrej marynacie

Kurczak w słodko-ostrej marynacie

Kurczak w słodko-ostrej marynacie

Kurczak w słodko-ostrej marynacie


25 komentarzy:

  1. To są moje smaki i klimaty :) Bardzo lubię kurczaka na ostro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak pycha, ale marchewka wymiata. Też robię coś podobnego i uwielbia ją cała rodzina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się w 100 proc.! :) Marchewka robi tu całą robotę ;)

      Usuń
  3. Sos sojowy musi fajnie nadawać smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sos sojowy świetnie pasuje do marynaty do kurczaka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos sojowy to super dodatek do marynat, zwłaszcza do kurczaka, który nadaje ciekawą nutę smakową :)

      Usuń
  5. To danie to istne szaleństwo! Udka, marynata i dodatki, mmm... no po prostu palce lizać. Muszę koniecznie to dzisiaj przyrządzić, bo inaczej zwariuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czemu ale mam przeczucie, że to danie bardzo by mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ apetycznie i pożywnie! Mniam <3 Wiesz co? Zrobiłam się strasznie głodna. Wygląda wspaniale! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przyjemnością poczęstowała bym się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takiego kurczaka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne, udka wyglądają na soczyste i ładnie przyrumienione :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...