30 stycznia, 2018

Kuchnie świata: ryż na słodko po meksykańsku

 Ryż na słodko po meksykańsku

Szklanka ryżu, cukier, mleko, żółtka, wymieszać i piec 2-3 godziny - to oryginalny przepis na arroz con leche, czyli  ryż na mleku. To danie jest bardzo popularne w Meksyku. Oto przepis na pieczony ryż na słodko po meksykańsku z rodzynkami i płatkami migdałowymi w wersji szybkiej i lekkiej.


Składniki
100 g ryżu
50 ml mleka lub mleka roślinnego
2 żółtka
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru trzcinowego do posypania
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy mleko, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią, rodzynki i płatki migdałowe oraz przyprawy. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po upieczeniu przekładamy do miseczek i posypujemy cukrem trzcinowym. Ryż na słodko można podawać na ciepło lub na zimno - zawsze dobrze smakuje. Ryż na słodko po meksykańsku to pomysł na oryginalne śniadanie lub danie do lunch boxa. 

Tym, którzy lubią ryż, polecam także inne przepisy:

Ryż na słodko po meksykańsku - składniki

Ryż na słodko po meksykańsku

Ryż na słodko po meksykańsku


14 komentarzy:

  1. Moje ulubione danie. Często robię ryż w takiej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudownie:) smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa receptura, tak dawno nie jadłam już zapiekanego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka wersja też musi być mega pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę zaprzeczać. Jest mega pyszna :)

      Usuń
  5. takiego ryżu jeszcze nie jadłam, ale musi smakować wybornie bo na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne danie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrząc na Twoje danie, zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ryż w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  9. Arroz con leche robię zupełnie inaczej. Twoja wersja z piekarnika zapowiada się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować - zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...