Którą zupę wybrać na świąteczny obiad? Żurek czy biały barszcz? Obie propozycje mają liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Oto łatwy i szybki przepis na zupę z ziemniakami i chrzanem.
Strony
▼
31 marca, 2015
26 marca, 2015
Sałatka ze szpinaku i pieczarek
Zanim szpinak trafił do naszych kuchni wędrował prawie przez cały świat. Pierwsze uprawy pojawiły się w Persji już w VI wieku. Arabowie przywieźli go do Hiszpanii w IX wieku. Jego walory zaczęli dostrzegać Włosi, Francuzi i Anglicy. Światową popularność szpinak zyskał dzięki amerykańskim farmerom, a później specom od reklamy. Szpinak do pyszny i zdrowy składnik różnych potraw. Doskonałym przykładem jest ta sałatka ze szpinaku z dodatkiem pieczarek.
19 marca, 2015
14 marca, 2015
Kremowa zupa z zielonego groszku
Zielony groszek ma już 10 tys. lat. Uprawiano go w Indiach i Chinach, a do Europy przywędrował w czasach średniowiecza. W kuchni zielony groszek zaczął królować za panowania króla Francji Ludwika XIV, który był jego wielkim fanem. Zielony groszek to waży składnik wielu potraw. Jednym z przykładów jest ten przepis na kremową zupę z zielonego groszku z dodatkiem prażonych pestek słonecznika.
09 marca, 2015
04 marca, 2015
Zapiekana fasolka szparagowa
Zapiekana fasolka to sposób na szybką, zdrową i pyszną przekąskę. Komponuje się także z daniem głównym. To łatwy i szybki przepis na smakowity i aromatyczny dodatek do obiadu. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Oto banalny przepis na niebanalną żółtą fasolkę z piekarnika.