Focaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Oto sprawdzony przepis na focaccię z aromatyczną czarnuszką.
Strony
▼
26 maja, 2015
Biały dip do warzyw
Jeżeli do warzywnych przekąsek czegoś brakuje to na pewno brakuje właściwego sosu. Świetnie smakuje również z innymi potrawami. Oto prosty przepis na dip, który świeże lub gotowane warzywa zmieni w niebanalne danie.
20 maja, 2015
Pieczone ziemniaki
Nie taki ziemniak straszny, jak go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C, PP, K, H i z grupy B - to wszystko znajduje się w ziemniakach. Do tego są niskokaloryczne, usprawniają pracę mózgu i wzmacniają układ nerwowy. Oto sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki.
14 maja, 2015
Pasta z jarmużu i pieczarek
Jarmuż doceniali już starożytni Rzymianie. W Polsce znany jest od dawna, ale głównie jako roślina dekoracyjna. Warto wiedzieć, że jarmuż to skarbnica składników odżywczych. Oto łatwy przepis na pastę z jarmużu i pieczarek, która będzie smakować zawsze i każdemu.
09 maja, 2015
Szparagi zapiekane z serem
Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku.
05 maja, 2015
Tarta brzoskwiniowo-kokosowa
Ta tarta to smak nadchodzącego lata. Słodkie brzoskwinie, egzotyczny kokos i włoska ricotta to jej główne składniki. Przepis jest łatwy i sprawdzony, dlatego warto z niego skorzystać i przygotować pyszną tartę brzoskwiniową z dodatkiem kokosa.