Do zrobienia faszerowanej papryki zbierałam się pół roku. Zwykle faszeruje się ją mięsem mielonym z dodatkiem warzyw, ale nie tego szukałam. W końcu postanowiłam zamienić mięso na kaszę gryczaną i ostro przyprawić. Wyszło przepysznie. Oto sprawdzony przepis na paprykę faszerowaną.
Strony
▼
26 lipca, 2015
Lody bananowo - czekoladowe
Przepis na pierwsze lody powstał 4 tys. lat temu w Chinach. Przygotowywano je ze śniegu lub rozkruszonego lodu z dodatkiem miodu i owoców. Lodami raczyli się starożytni Grecy, Rzymianie, Arabowie i Persowie. W XIV wieku mistrzami w robieniu tego deseru stali się Wenecjanie, którzy potrafili stworzyć lody o idealnym smaku, kolorze i konsystencji. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku. Oto łatwy przepis na domowe lody bananowo - czekoladowe.
21 lipca, 2015
Pieczona owsianka z owocami
Należę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami. Dla odmiany owsiankę można też upiec. Obok płatów owsianych w rolach głównych występują agrest i białe porzeczki.
16 lipca, 2015
Chleb graham dobrze przyprawiony suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką
Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika niż inne mąki pszenne. Można ją wykorzystać do naleśników, makaronów, pierogów czy ciast, ale najczęściej wypieka się z niej pieczywo. Domowy graham w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką daje niesamowity smak.
09 lipca, 2015
Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą
Kolorowa sałata, bogata w białko brązowa ciecierzyca, słodka szalotka, a także kurczak w ostrej marynacie. To główne składniki tej pożywnej sałatki, pełnej witamin i dobrych tłuszczów. Powstała tuż przed spotkaniem towarzyskim z tego co było w spiżarni i lodówce. Efekt końcowy wyszedł znakomicie. Oto przepis na sałatkę z kurczakiem i brązową ciecierzycą.
04 lipca, 2015
Deser malinowy
Maliny to jedne z najstarszych owoców na świecie. Starożytni Rzymianie przywieźli je do Brytanii, a stąd trafiły do innych europejskich krajów. To bogate w witaminy i właściwości lecznicze owoce. W Polsce wzmacniający syrop z malin stosowano już w XVI wieku. Właśnie zaczął się sezon na maliny. Ten deser najlepiej smakuje w upalny dzień.