Strony
▼
30 grudnia, 2015
23 grudnia, 2015
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą
Pierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek Odrowąż, który przepis na pierogi przywiózł z Rusi. Od lat są obowiązkowym daniem na wigilijnym stole. Nietuzinkowy smak, nieregularny i duży rozmiar tych pierogów zachwyci nie jednego smakosza.
18 grudnia, 2015
Kuchnie świata: frittata z łososiem i szpinakiem
Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i smacznym daniem wigilijnym.
15 grudnia, 2015
12 prezentów kulinarnych pod choinkę
Według badania wykonanego przez PBS prawie 70 proc. Polaków spodziewa się, że pod choinką znajdą prezent. Już połowa grudnia, a pewnie nie wszyscy mają gwiazdkowe upominki. Dlatego przygotowałam listę kulinarnych hitów, które zachwycą, pobudzą kubki smakowe i zrobią niesamowite wrażenie na stole.
11 grudnia, 2015
Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami
To ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie. Oto łatwy przepis na ciasto czekoladowe z kumkwatem, które świetnie sprawdzi się w czasie świąt Bożego Narodzenia.
07 grudnia, 2015
Chleb piernikowy z orzechami laskowymi
Już w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli składników popularnego ciasta zwanego miodownikiem, omyłkowo dodano przyprawy korzenne. Pierniki to nie tylko ciasta i ciasteczka.
Piernikowy może być też chleb, a aromatu dodadzą mu orzechy laskowe.
02 grudnia, 2015
Sałatka hawajska
Sałatka hawajska to promyk słońca w pochmurne dni. Słodycz ananasa przeplata się z aromatycznym curry, a kukurydza jest idealnym uzupełnieniem tych smaków. Oto prosty przepis na lekką i smaczną sałatkę.