Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem. Oto przepis na ziołowy chleb, którego zapach będzie czuć w całym domu.
Strony
▼
27 stycznia, 2016
22 stycznia, 2016
Kremowa zupa z pieczarek
W XVI wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie, a Polska jest jednym z liderów w ich hodowli. Grzybiarze uważają, że co czwarta zjedzona w Europie pieczarka pochodzi z polskich upraw. Oto przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę pieczarkową, idealną na zimowy obiad.
18 stycznia, 2016
Sałatka z serem korycińskim i gruszkami
Na Podlasiu, w Korycinie
ser powstaje jak marzenie.
Jego smak jest niebanalny.
Z ziołami, czosnkiem lub naturalny.
W sałatkach najlepiej się komponuje,
a całe danie rewelacyjnie smakuje.
13 stycznia, 2016
Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami
Ten przepis przypadnie do gustu, tym którzy szukają nowych pomysłów na śniadanie. To bardzo ciekawy zamiennik owsianki, który doda energii. Doskonały smak i prosty przepis - to zalety tego niebanalnego dania.
08 stycznia, 2016
Zielone wegeburgery bez bułki
Pierwszy raz warzywne burgery jadłam jakiś czas temu na Mazurach, a przygotowała je zagorzała wegetarianka Ledwolinka. Bardzo mi smakowały i w końcu postanowiłam zrobić wegeburgery własnoręcznie. Oto przepis, który sprawi, że nawet mięsożercy będą wniebowzięci.
05 stycznia, 2016
Najpopularniejsze przepisy 2015 roku
W 2015 roku na blogu opublikowałam 68 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne, wegetariańskie, przekąski i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły Wam do gustu.