Pasztetami zajadali się już starożytni Rzymianie, ale to Francuzi sprawili, że stały się prawdziwymi przysmakami. Pierwsze przepisy trafiły do Polski już w XVI wieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji.
Strony
▼
21 marca, 2016
Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami
75 proc. wody, 13 proc. białka, prawie 4 proc. tłuszczów nienasyconych, a mniej 1 proc. węglowodanów. Witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Do tego lecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, i luteina, chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole.
16 marca, 2016
10 sprzętów, naczyń i gadżetów na Wielkanoc
Wielkanoc coraz bliżej. Niektórzy już z niecierpliwością oczekują tych wiosennych świąt. Pisanki, zajączki i świeże kwiaty, ale także mnóstwo gotowania i przygotowywań. Oto lista 10 fantastycznych "must have", które sprawdzą się przed i w trakcie tegorocznych świąt.
11 marca, 2016
Sałatka z kurczakiem, cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym
Pierwszą cukinię wyhodowali Włosi pod koniec XIX wieku. Właśnie z
Włoch „zucchini”, czyli mała dynia, przywędrowała do Polski i stała się bardzo
popularnym warzywem. Oto przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, cukinią i prażonymi pestkami dyni, której towarzyszy sos jogurtowo-ziołowy.
07 marca, 2016
Ciekawostki kulinarne: bakłażan
Oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego
kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów.
02 marca, 2016
Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki
Liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają przeciwzapalnie. Oto przepis na prostą pastę kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki.