Ryż długoziarnisty jest uniwersalnym i najczęściej uprawianym gatunkiem ryżu na świecie. Oprócz smaku jego zaletami są łatwość i szybkość przygotowania. Ale ryż nie musi być składnikiem dania obiadowego. To także smaczny element deserów. Przedstawiam przepis na placek ryżowy z wiśniami i czekoladą
Strony
▼
29 kwietnia, 2016
26 kwietnia, 2016
Pieczony kalafior z serkiem wiejskim
Już starożytni Rzymianie i Grecy chętnie spożywali kalafiory. Znane także pod nazwą kapusta cypryjska, od XIII wieku rozpoczęły wędrówkę po innych europejskich krajach. W Polsce pojawiły się na przełomie XVI i XVII wieku, a sprowadziła je królowa Bona. Oto przepis na smacznego kalafiora z pieca z serkiem wiejskim.
18 kwietnia, 2016
Granola kokosowo-migdałowa
Znana od końca XIX wieku granola to doskonały pomysł na śniadanie. Płatki owsiane w połączeniu z różnymi orzechami czy suszonymi owocami oraz miodem tworzą prawdziwą ucztę smakową. Oto przepis na domową granolę z wiórkami kokosowymi i migdałami.
13 kwietnia, 2016
Kuchnie świata: hummus z burakami
Pierwsze zapiski o hummusie pochodzą z czasów antycznych, ale za jego ojczyznę uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, tahini, soku z cytryny i czosnku, jest świetnie znana weganom i wegetarianom. Oto przepis na niezwykły, różowy hummus.
08 kwietnia, 2016
Domowe ciasteczka owsiane
Owies znany jest od tysiącleci. Uprawiano go w północnej i środkowej Europie już w epoce brązu. W średniowieczu owsianka stanowiła główny posiłek Europejczyków, dający energię i wytrzymałość do ciężkiej pracy. Płatki owsiane można wykorzystać także do przygotowania pysznych domowych ciasteczek.
05 kwietnia, 2016
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika
Cukinia, kukurydza i prażony słonecznik - trio idealne, zwłaszcza w zupie. Prosty przepis, szybkie przygotowanie i dobry smak to mocne strony tego kremu. Słabych po prostu nie ma.
01 kwietnia, 2016
Zapiekanka z piersią kurczaka i skorzonerą
Skorzonera pochodzi z południowej i środkowej Europy, znana jest także w Azji. W Polsce zaczęto ją uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Wtedy leczono nią ukąszenia żmij, dlatego nazywana jest także wężymordem. Skorzonera to zapomniane warzywo, które dopiero od jakiegoś czasu powoli wkracza do polskich kuchni. Warto się do niego przekonać, ponieważ ma korzystny wpływ na organizm i zawiera wiele cennych składników, które pomogą zregenerować się po zimie.