Śliwki pojawiły się w Europie w II wieku n. e. Bardzo szybko podbiły kubki smakowe Rzymian i stały się prawdziwym przysmakiem. Sezon na śliwki właśnie trwa. Śliwki świetnie smakują jako dodatek do ciast. Jednym z takich pysznych wypieków jest to ciasto ze śliwkami, w którego składzie nie ma ani jednego jajka. Oto przepis na ciasto ze śliwkami.
90 minut
kwadratowa forma o boku 23 cm
400 g mąki pszennej
350 ml mleka kokosowego
2/3 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania
125 ml oleju rzepakowego
12 śliwek
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
- Śliwki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki i usuwamy pestki.
- W misce mieszamy suche składniki - mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W drugiej misce mieszamy mleczko kokosowe z olejem.
- Do składników suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- Formę do ciasta smarujemy olejem kokosowym. Przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy śliwki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Dobrze jest zostawić ciasto ze śliwkami na kolejne 15 minut w ciepłym, ale wyłączonym już piekarniku.
- Ciasto ze śliwkami podajemy na deser z kawą, herbatą lub kompotem.
Fanom połączenia śliwek i kokosa polecam także przepis na pieczoną owsiankę śliwkowo-kokosową.
Właśnie wczoraj robiłyśmy podobne ciacho ze śliwkami na kokosie :D Uwielbiamy jak śliwki się tak fajnie przypieką :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyszło super
OdpowiedzUsuń