Placki z kapustą kiszoną z piekarnika to pyszna propozycja na obiad. Placki są lekkie, ponieważ są pieczone, a nie smażone. Jest w nich mnóstwo smakowitych składników i przypraw, które dobrze łączą się z warzywami. Oto łatwy przepis na zdrowe i pyszne placki z kapustą kiszoną z piekarnika.
50 minut
8 placków
170 g kapusty kiszonej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 cebula
1 marchewka
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
sól
świeżo mielony czarny pieprz
sos czosnkowo-ziołowy:
180 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony czarny pieprz
- Jogurt grecki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy na lodówki.
- Kapustę kiszoną bardzo mocno odciskamy z soku i szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę.
- Warzywa przekładamy do miski. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, wlewamy oliwę i doprawiamy majerankiem, oregano oraz solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą.
- Z masy formujemy placki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut, z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu.
- Placki z kapustą kiszoną podajemy od razu z sosem czosnkowo-ziołowym.
Jakie właściwości ma kapusta kiszona?
Głównym składnikiem placków z piekarnika jest kapusta kiszona. Powinna to być kapusta kiszona, a nie kwaszona, która poddawana jest sztucznemu i szybkiemu kiszeniu. Prawdziwa kapusta kiszona jest bogata w witaminy z grupy B, C, A, E, K. To dobre źródło magnezu, fosforu, wapnia i potasu oraz błonnika, który przyspiesza metabolizm i zapewnia sytość.
Świetny pomysł na smakowite placuszki! :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję przepis.
Serdecznie pozdrawiam :)
Dziękuję, polecam przepis i również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe placki!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne placki! Robiłam już tyle różnych wersji warzywnych, a na pomysł z kapustą kiszoną jakoś nie trafiłam:)
OdpowiedzUsuńTak tylko kapusta kiszona poddana gorącej obróbce cieplnej przy takiej temperaturze traci walory witaminowe. Zostają walory smakowe.
OdpowiedzUsuń