Nazwa mozzarella wywodzi się z języka włoskiego od czasownika mozzare, czyli odrywać. Historia tego sera sięga I wieku p. n. e., kiedy wytwarzali go Rzymianie. Kilka tysiącleci później mnisi z San Lorenzo rozdawali biednym własnoręcznie zrobiony ser mozza z chlebem. W XX wieku mozzarella była już dobrze znana i lubiana w całej Europie. Dzięki delikatnemu smakowi i kremowej konsystencji mozzarella została główną bohaterką tej sałatki. Dołączyli do niej aromatyczny kurczak, słodka gruszka i bogate w witamy i minerały orzechy nerkowca.
30 minut
2-4 porcje
1 opakowanie mixu sałat
200 g piersi kurczaka
100 g orzechów nerkowca
1 gruszka
1 opakowanie mozzarelli w kulkach
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony
kilka gałązek świeżego tymianku
- Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i marynujemy w kurkumie, świeżym tymianku, soli i oliwie z oliwek. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Mięso można też zamarynować wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnie kurczaka smażymy na patelni bez użycia tłuszczu i odstawiamy. Wegetarianie mogą zastąpić kurczaka tofu i przygotować je w ten sam sposób.
- Nerkowce prażymy na patelni bez użycia tłuszczu i odstawiamy.
- Mix sałat myjemy, osuszamy i przekładamy do miski.
- Gruszkę kroimy w kostkę, a kulki mozzarelli na ćwiartki.
- Na sałacie układamy gruszkę, kurczaka i kulki mozzarelli. Całość posypujemy prażonymi nerkowcami, a tuż przed podaniem polewamy sosem musztardowo-miodowym.
- Sałatkę z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami podajemy z ulubionym pieczywem.
Jakie właściwości mają orzechy nerkowca?
Smacznym składnikiem tej sałatki są orzechy nerkowca. Pochodzą z Ameryki Południowej i mają wiele witamin, minerałów i działają prozdrowotnie. Te delikatne i słodkie w smaku orzechy mogą uchronić nas przed rozwojem cukrzycy typu 2. Przeciwdziałają nadciśnieniu i chorobom serca. Nerkowce koją nerwy, dodają energii, wspomagają koncentrację i pamięć. Znajdziemy w nich witaminę C, z grupy B, E, K i kwas foliowy. Orzechy nerkowca są bogate w żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk i sód. Działają także na korzyść włosów i paznokci. Mogą je jeść diabetycy, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 15.
Na hasło ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10 proc. zniżki na produkty #Ambition
Wygląda wyśmienicie. Bardzo kuszący kolorystycznie przepis, a do tego tak fajne składniki. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję oraz życzę smacznego :)
UsuńSałatka wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPo prostu pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest :)
UsuńNietypowe połączenie smakowe. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMożna wziąć do pracy :)
Na wynos jak najbardziej :)
UsuńOrzechy zawsze i wszędzie :) Spróbowałabym takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńPrażone nerkowce są super :) Smacznego! :)
UsuńBez kurczaka byłaby dla mnie idealna ;)
OdpowiedzUsuńZamiast kurczaka proponuję tofu lub ciecierzycę w ten sam sposób marynowane :)
UsuńTe nerkowce szczególnie muszą tutaj fantastycznie smakować :D
OdpowiedzUsuńPrawda :) Dodają charakteru ;)
UsuńSałatka wygląda świetnie i już widzę, że ją lubię : )
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuńwspaniała :) nada się także do lunchboxa :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, jak najbardziej można zapakować ją na wynos :)
UsuńCo za wspaniała sałatka. Koniecznie do zrobienia:-)Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam również :)
Usuńw tej sałatce jest wszystko co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńŚwietnie zbilansowany posiłek:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie wygląda ! I podoba mi się, że jest tak wiele składników o różnej teksturze - plus orzeszki do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńNie sposób się z Tobą nie zgodzić ;)
UsuńMogę robić imprezę, sałatkę mam :)
OdpowiedzUsuńUdanej zabawy! :)
Usuń