To najprostszy, najszybszy i najlepszy sos. Trochę słodki, odrobinę ostry z lekką kwaskową nutą. Idealnie pasuje do sałat. Oto przepis na sos musztardowo-miodowy.
10 minut
1 porcja
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka jasnego octu balsamicznego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka miodu
sól morska
świeżo mielony pieprz
- Oliwę, ocet, musztardę i miód łączymy w całość i energicznie mieszamy.
- Doprawiamy solą morską i obficie świeżo mielonym pieprzem.
- Sos musztardowo-miodowy podajemy z bukietem sałat.
Jakie właściwości ma oliwa z oliwek?
Podstawą tego sosu jest oliwa z oliwek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na ciśnienie i chronią naczynia krwionośne. Dzięki spożywaniu oliwy lepiej działa układ trawienny. Oliwa z oliwek jest bogata także w witaminy - A, E i D. Chroni skórę przed utratą wilgoci i spowalnia proces starzenia. To doskonały naturalny kosmetyk. Stosowana do kąpieli, peelingów i masażu działa kojąco na skórę i nawilża.
Podstawą tego sosu jest oliwa z oliwek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na ciśnienie i chronią naczynia krwionośne. Dzięki spożywaniu oliwy lepiej działa układ trawienny. Oliwa z oliwek jest bogata także w witaminy - A, E i D. Chroni skórę przed utratą wilgoci i spowalnia proces starzenia. To doskonały naturalny kosmetyk. Stosowana do kąpieli, peelingów i masażu działa kojąco na skórę i nawilża.
I oliwa nakładana na włosy działa cuda ;) Rączki całuję za przepis na sos!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Właśnie go wypróbowałam i czuję, że będę robić ten sos często :)))
OdpowiedzUsuń