Według badania IQS 81 proc. Polaków zamierza przywitać Nowy Rok 2017. Część z nas spędzi tę noc na balach (8 proc.) lub na imprezach organizowanych przez urzędy miast (4 proc.). Niektórzy planują zabawę do białego rana w klubach lub pubach (2 proc.). Ale aż 39 proc. Polaków spędzi Sylwestra na imprezach organizowanych w domu - wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Badań Pollster. Oprócz doborowego towarzystwa, wyśmienitego humoru i wystrzałowej atmosfery, na domówce nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Oto propozycje lekkich i smacznych dań - idealnych na sylwestrową imprezę w domu.
Strony
▼
30 grudnia, 2016
22 grudnia, 2016
Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb świata. Ziemniaki są bogate w skrobię i białko roślinne. Cebula pozytywnie wpływa na układ trawienny i zawiera wiele cennych składników mineralnych, a szczypior pobudza apetyt. Kiedy połączy się te wszystkie składniki, doda jogurt naturalny i przyprawy, powstanie lekka i pyszna sałatka śledziowa, która swoim smakiem podbije świąteczny stół.
14 grudnia, 2016
Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą
Już świątecznej magii nadszedł czas.
Zdążył oczarować nas.
Tak bardzo nie mogę się doczekać,
gdy w końcu ten przysmak zacznę wypiekać.
Oto ciasto migdałowe z czekoladą
pieczone z mojej babci zasadą:
"Zawsze dodaj szczyptę miłości,
Nie oszczędzaj też czułości".
Poszłam za tymi cennymi radami
ze wszystkimi świątecznymi wypiekami.
Zapach migdałów i czekolady już po domu się roznosi.
Wujek Łasuch chętnie dwa lub trzy kawałki zakosi.
Czekolada i migdały -
- oto duet doskonały!
Takie smaczne połączenie
daje efekt jak marzenie!
09 grudnia, 2016
Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem
Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba. Jedną z tradycyjnych, ale zapomnianych, świątecznych potraw jest także kasza z suszonymi śliwkami polana miodem. To pyszne i zdrowe danie, które zachwyci smakiem. Oto przepis na kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem.
06 grudnia, 2016
Prezenty 2016 - małe AGD upominkiem pod choinkę
Do Świąt Bożego Narodzenia zostało niewiele ponad dwa tygodnie, dlatego warto już wybrać prezenty dla najbliższych. Według wyników badania Deloitte „Zakupy świąteczne 2016” prezenty pochłoną ok. 44 proc. naszego bożonarodzeniowego budżetu, a 37 proc. wydanych pieniędzy zostawimy w sklepach internetowych. W tym roku przygotowałam listę prezentów z małego AGD, które zachwycą nie tylko fanów sztuki kulinarnej.
01 grudnia, 2016
Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów
Już setki lat temu makowi przypisywano szczególne znaczenie. Miał zapewniać miłość, szczęście, pieniądze i płodność. Migdały znane są od czasów starożytnych i już wtedy były symbolem nieustającej miłości. Mleko od wieków symbolizuje eliksir życia, miłość i dobrobyt. Kawa zbożowa to skarbnica cennych składników odżywczych. W połączeniu te wszystkie składniki tworzą niepowtarzalną świąteczną kawę - z kremem makowym i płatkami migdałowymi.
24 listopada, 2016
Ciekawostki kulinarne: buraki
Pierwsze zapiski o burakach pochodzą z 722 r. p.n.e. z Babilonii. W nowej erze królowały na greckich stołach, a dwieście lat później docenili je Rzymianie. Pierwsze informacje o burakach na ziemiach polskich pochodzą z XIV wieku, ale duże uprawy pojawiły się dopiero dwieście lat później. Obecnie Polska jest liderem wśród producentów buraków w Europie. Właśnie dziś smaczny burak obchodzi swoje święto.
18 listopada, 2016
Domowe kokosanki z migdałową nutą w wersji fit
Kokos znany był już miliony lat temu. Bogaty w witaminy, minerały i tłuszcze przyspieszające przemianę materii stał się przysmakiem mieszkańców Ameryki Południowej, Azji, Indii i Nowej Zelandii. Palmę kokosową - korzenie, drewno, liście, pędy i nasiona - można wykorzystać na tysiąc różnych sposobów. Jednym z takich kokosowych produktów są wiórki, czyli biała i mięsista wyściółka twardej skorupy orzecha. Oto przepis na fit kokosanki, których smak dopełniają migdały.
15 listopada, 2016
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie
Dynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu.
08 listopada, 2016
DNA prawdę powie – badania genetyczne drogą do zdrowia i dobrej kondycji
Masz postanowienie – chcę zacząć zdrowo się odżywiać i schudnąć. Przestajesz jeść na mieście, gotujesz w domu, stosujesz się do zaleceń dietetyka i często ćwiczysz, ale nie czujesz się najlepiej. Chociaż waga drgnęła, to jednak nie takiego efektu człowiek się spodziewał. Co robić i gdzie szukać pomocy?
04 listopada, 2016
Jaglane kotlety z rybą i szalotką
Jemy coraz więcej ryb i owoców morza. Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że średnie spożycie ryb w Europie wynosi 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. A ryby są smaczne i zdrowe. Zawierają pełnowartościowe, wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Oto przepis na pyszne jaglane kotlety z rybą i dodatkiem szalotki.
27 października, 2016
Sałatka z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami
Nazwa mozzarella wywodzi się z języka włoskiego od czasownika mozzare, czyli odrywać. Historia tego sera sięga I wieku p. n. e., kiedy wytwarzali go Rzymianie. Kilka tysiącleci później mnisi z San Lorenzo rozdawali biednym własnoręcznie zrobiony ser mozza z chlebem. W XX wieku mozzarella była już dobrze znana i lubiana w całej Europie. Dzięki delikatnemu smakowi i kremowej konsystencji mozzarella została główną bohaterką tej sałatki. Dołączyli do niej aromatyczny kurczak, słodka gruszka i bogate w witamy i minerały orzechy nerkowca.
24 października, 2016
Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem
Kasza gryczana trafiła do Polski w XII wieku. Szybko zdobyła popularność i często bywała nie tylko na stołach szlachty, ale także w ubogich domach. Wykorzystywano ją również w ludowej medycynie. Obecnie kaszę gryczaną najchętniej je się w Rosji, na Ukrainie i w Polsce. Oto przepis na danie "z dbałością" - kaszę gryczaną w formie gryczotta, której towarzyszą pieczarki, dymka i szczypior.
18 października, 2016
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą
Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle popularny. Obecnie na świecie jest ponad 300 rodzajów makaronów. W myśl hasła „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella” powstał ten przepis. Główną rolę zagrało pełnoziarniste penne, a towarzyszą mu rozgrzewające czerwone warzywa i włoskie zioła.
12 października, 2016
Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa
Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród osób, które dbają o zdrową dietę. Są niskokaloryczne i można wykorzystywać je w wielu potrawach. Oto przepis na wytrawne muffiny z brokułami z dodatkiem pędów bambusa i białej cebuli.
06 października, 2016
Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą
Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe.
01 października, 2016
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa
Dziś na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu. Pierwsi wegetarianie żyli w Indiach w II wieku p.n.e., a ich dieta miała związek przede wszystkim z religią. W Europie wegetarianizm pojawił się w VI wieku p.n.e. W ten sposób odżywiali się Pitagoras, Platon i Plutarch. Mięsa nie jadł także Leonardo da Vinci, Albert Einstein i Lew Tołstoj.
23 września, 2016
Fit ciastka ze śliwkami i nerkowcami
Już starożytni Egipcjanie cenili śliwki. Polubili je też Rzymianie, którzy szybko zaczęli uprawiać kilka odmian. Stąd trafiły do kuchni innych europejskich krajów. Obecnie na świecie uprawia się ponad dwa tysiące odmian, a dziś obchodzimy Dzień Śliwki. Można go uczcić smacznymi ciastkami ze śliwkami i nerkowcami.
19 września, 2016
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki
Teriyaki to metoda przygotowywania jedzenia, która powstała w Japonii. Technika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie.
13 września, 2016
Kuchnie świata: surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi z Kazachstanu
Mimo że nazywana jest marchewką po koreańsku, surówka ta jest bardzo popularna w Kazachstanie. Tę i inne surówki można bez problemu kupić gotowe w większych sklepach spożywczych. Do marchewki Kazachowie często dodają inne składniki - marynowane grzyby, mięso czy orzechy włoskie. To właśnie wersja surówki marchewkowej z orzechami włoskimi najbardziej przypadła mi do smaku.
09 września, 2016
Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem
Mało kalorii, antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor - to wszystko zawiera kalafior. Sezon na to popularne warzywo jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. Oto przepis na kremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika.
06 września, 2016
Ciasto owsiane z borówkami
Mąka owsiana to samo zdrowie. Jest bezglutenowa, bogata w białko oraz błonnik. Zawiera kwas linolowy, który działa przeciw miażdży. W mące owsianej znajdziemy żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor oraz witaminę B1 i E. Dlatego to właśnie mąka owsiana jest głównym składnikiem tego ciasta. Idealnym uzupełnieniem jest miód i borówki amerykańskie.
01 września, 2016
Kapusta Babci Halinki
Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i bóle reumatyczne. Kapusta kiszona to źródło potasu, wapnia, witamy C. Reguluje pracę układu trawiennego. Jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko to wiedziała także Babcia Halinka. Dlatego jej kapusta kiszona z kaszą jęczmienną zawsze gościła na spotkaniach rodzinnych.
26 sierpnia, 2016
Pęczotto ze świeżymi kurkami
Pęczak to najbardziej znany rodzaj kaszy jęczmiennej. Nic dziwnego, ponieważ to samo zdrowie. Jest źródłem witamin - z grupy B, E, K, PP i minerałów - cynku, miedzi, wapnia, manganu. Pęczak korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego, a dzięki zawartości błonnika - na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dlatego właśnie to pęczak zagrał główną rolę w tym daniu. Towarzyszą mu świeże kurki i koperek.
22 sierpnia, 2016
Pieczona owsianka z brzoskwiniami
Już starożytni Rzymianie chętnie jedli brzoskwinie, które nazywali perskimi jabłkami. Ich ojczyzną są Chiny, ale uprawiano je także w Persji. Stamtąd te słodkie i soczyste owoce dotarły do Europy. Brzoskwinie bardzo dobrze smakują w słodkich potrawach. Oto przepis na pieczoną owsiankę z brzoskwiniami, która doda energii na cały dzień.
16 sierpnia, 2016
Sałatka brokułowa
Brokuły, zwane także zielonym kalafiorem, trafiły do Polski w XVI wieku. Ze słonecznej Italii sprowadziła je królowa Bona. Dziś to jedne z najpopularniejszych warzyw, które dostępne są cały rok. Brokuły są ciekawym składnikiem wielu dań. Dobrze smakują także na zimno. W tej sałatce zagrały główną rolę, a towarzyszą im jajka, kukurydza, ser żółty i czosnek.
12 sierpnia, 2016
Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem
Starożytni Grecy uważali, że migdały są symbolem miłości. Dziś te orzechy są ciekawym składnikiem ciast i deserów. Oto przepis na domowe ciasteczka, które powstały z połączenia kaszy jaglanej i migdałów z lekką nutą cynamonu.
08 sierpnia, 2016
Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewkami
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię na cały dzień, pobudza ciało i umysł do działania. Według badania "Śniadanie po polsku" 83 proc. Polaków, jedzących śniadania, przygotowuje i spożywa je w domu. Dla takich właśnie osób smacznym dodatkiem do pieczywa będzie lekki serek z dodatkiem ostrej rukoli, chrupiących rzodkiewek i słodkiej szalotki.
02 sierpnia, 2016
Pulpety w sosie grzybowym z kurkami i koperkiem
Grzyby. Wraz z paprotnikami są najstarszymi mieszkańcami naszej planety. Na całym świecie rośnie ich około 60 tys. gatunków. To właśnie one nadają niepowtarzalny smak i niesamowity zapach wielu potrawom. Oto przepis na pulpety w sosie grzybowym z dodatkiem świeżych kurek i aromatycznego koperku.
29 lipca, 2016
Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano
Polskie ziemniaki, śródziemnomorski serek, włoskie oregano i ostre chili. To pyszne połączenie światowych składników może być gorącą przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Oto prosty i niebanalny przepis na pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano.
26 lipca, 2016
Tarta na jaglanym spodzie z letnimi owocami i płatkami migdałowymi
W lecie owoce są najlepsze i najzdrowsze. Zawierają najwięcej witamin i składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są także podstawą wielu deserów - idealnych w upalne dni. Dziś zapraszam na wyjątkową tartę z letnimi owocami i płatkami migdałowymi na jaglanym spodzie.
22 lipca, 2016
Koktajl owocowy
Koktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, które dostarczają organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Są ciekawym dodatkiem do śniadania lub lekkim deserem. Można je pić przez cały rok, ale najlepiej smakują latem, kiedy jest największy wybór owoców. Polecam pyszny koktajl z malin, truskawek i banana.
18 lipca, 2016
Kuchnie świata: frittata z brokułami, serem feta i oliwkami
Frittata, czyli omlet z jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski. Oto łatwy przepis na pyszną frittatę z brokułami, serem feta i kolorowymi oliwkami.
13 lipca, 2016
Smażony bakłażan z fasolką szparagową
Niegdyś nazywany był szalonym jabłkiem. Wierzono, że jego spożywanie może spowodować gorączkę, epilepsję, a nawet szaleństwo. Całe szczęście te czasy minęły, a bakłażan - bo o nim mowa - podbił europejskie stoły i podniebienia. Oto przepis na smażonego bakłażana z dodatkiem żółtej fasolki szparagowej, który będzie znakomitą przekąską lub dodatkiem do obiadu.
10 lipca, 2016
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców
Już dziś wieczorem poznamy mistrza Europy w piłce nożnej. Na paryskim Stade de France spotkają się reprezentacje Francji i Portugalii. Z tej okazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór.
01 lipca, 2016
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem
Czerwony smok, żonkil, podwójna harfa i... por! To narodowe symbole Walii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka.
24 czerwca, 2016
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym
Kolorowa sałata, soczewica gotowana na parze, lekka cukinia i prażone pestki dyni - to składniki tej smacznej i pożywnej sałatki. Do tego ostry sos przygotowany na bazie syropu klonowego, który nadaje jej charakteru. To idealne danie na upalne, letnie dni. Oto przepis na sałatkę z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym.
21 czerwca, 2016
Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa
Już o 18.00 polska reprezentacja rozegra trzeci, ostatni mecz fazy grupowej. Na Stade Véldrome w Marsylii Polacy zmierzą się z Ukraińcami. Na to spotkanie proponuję prostą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną w dwóch smakach i dwóch kolorach.
19 czerwca, 2016
Euro 2016: pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku
Dziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi z kuchni rumuńskiej. Pieczarki faszerowane serem owczym - ciuperci umplute cu brinza - umilą niedzielny wieczór meczowy.
16 czerwca, 2016
Euro 2016: domowe lody kokosowo-truskawkowe
Dziś o 21.00 nasi piłkarze rozegrają drugi mecz na Euro. Ich przeciwnikami będą Niemcy. Na ten piłkarski wieczór tym razem polecam coś słodkiego, co nieco ochłodzi emocje. Oto przepis na domowe lody kokosowo-truskawkowe.
12 czerwca, 2016
Euro 2016: biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli
Już o 18.00 reprezentacja Polski rozegra swój pierwszy mecz na Euro 2016. Zamiast z nerwów objadać się paluszkami i chipsami, przedstawiam pyszne przekąski w barwach narodowych. Z mozzarelli i pomidorków koktajlowych oraz rukoli i glazury balsamicznej powstała bardzo smakowita drużyna.
10 czerwca, 2016
Francuska zupa cebulowa
Już dziś o 21.00 odbędzie pierwszy mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Paryżu mecz otwarcia rozegrają Francja i Albania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - sycącą i rozgrzewającą zupę cebulową. Pierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński.
06 czerwca, 2016
Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi
Kasza jaglana to źródło składników odżywczych. Morele są źródłem przeciwutleniaczy i pierwiastków. Orzechy laskowe są bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszna pieczona jaglanka z morelami i orzechami laskowymi to pomysł na śniadanie, które da energię na cały dzień.
03 czerwca, 2016
10 niezbędnych akcesoriów na grilla i piknik
Słoneczna pogoda sprzyja organizacji imprez na świeżym powietrzu - grilli i pikników. Według raportu "Jak grillują Polacy?" prawie 80 proc. rodaków ma grilla i w sezonie korzysta z niego dwa, trzy razy w miesiącu. Udany grill to przede wszystkim dobre jedzenie, ale żeby je przygotować warto mieć odpowiedni sprzęt. Oto lista 10 niezbędników na grilla i piknik.
31 maja, 2016
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi
Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową.
27 maja, 2016
Czerwona kapusta na ciepło
Walory smakowe i właściwości czerwonej kapusty doceniono już w Starożytności. Mimo że nigdy nie dorównała popularności kapuście białej, warto ją jeść. Zawiera cenne przeciwutleniacze, witaminy, minerały i błonnik. Ten przepis to dobry początek przyjaźni z czerwoną kapustą.
23 maja, 2016
Ciekawostki kulinarne: kasza jaglana
Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z nasion prosa, a to znane było już w neolicie. Pierwsze wzmianki o niej pojawiły się w 2800 r.p.n.e. w chińskich dokumentach. To właśnie z Chin trafiła do Europy. Oto kasza jaglana.
17 maja, 2016
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami
Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych europejskich kuchni. Do Polski przywędrowały w XVIII wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów.
13 maja, 2016
Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni
Pomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy, prowitaminę D, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Pieczarki. W tym prostym daniu zagrały główną rolę, a towarzyszy im dymka i szczypior.
10 maja, 2016
Domowy paprykarz z dorszem
Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie czop-czop, w której rozsmakowali się technolodzy z polskich statków-chłodni, podczas rejsów do Afryki Zachodniej. Paprykarz można także przygotować w domu. Oto przepis na domowy paprykarz z dorszem.