Chleb dyniowy bez drożdży to najszybszy przepis na pyszne i aromatyczne domowe pieczywo. Chleb jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Dzięki dodatkowi suszonego tymianku, którym posypuje się wierzch, chleb ma przyjemny ziołowy aromat. Oto łatwy przepis na chleb dyniowy bez drożdży.
60 minut
keksówka o długości 30 cm
Składniki
400 g mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
50 g pestek dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku
- Mąkę mieszamy z suchymi składnikami - pestkami dyni, proszkiem do pieczenia i solą.
- Wlewamy maślankę, oliwę z oliwek i mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy, posypujemy płatkami owsianymi i tymiankiem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 45 minut. Warto zostawić chleb w rozgrzanym, ale wyłączonym piekarniku na 10 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na porcje.
- Zjadamy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz