Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie.
90 minut
500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem
1/2 dyni hokkaido
250 ml wody
8 g suchych drożdży
2 łyżki tymianku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
kilka szczyp cynamonu
kilka szczypt kardamonu
- Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do ostygnięcia.
- Dynię blendujemy, dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy.
- Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody.
- Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej gotowy bochen. Ciasto można uformować według własnych pomysłów. Wierzch oprószamy mąką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy na kartce.
- Chleb dyniowy jest tak samo smaczny sam, jak z dodatkami, np. pastami do smarowania.
Dynia - składniki odżywcze i właściwości
Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Znajdziemy w niej witaminę A, PP, C oraz z grupy B. Pomaga w chorobach krążenia, wątroby i układu pokarmowego. Działa odkwaszająco i moczopędnie. Ma także korzystny wpływ na cerę - niszczy wolne rodniki i utrzymuje wilgotność skóry. 100 g dyni to zaledwie 33 kalorie.
Super pomysł!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Sposób na dynie 2015"
Pozdrawiam
Iwona
Piękny chleb i z tyloma ziołami. Musi pachnieć nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńPrzez kilka godzin czuć zapach w całym mieszkaniu :)
UsuńPodoba mi się kolor tego chlebka, taki intensywny. no i ta chrupiąca, spieczona skórka - pycha :}
OdpowiedzUsuńWłaśnie chciałam taki zrobić, ale nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu, a ten jest super :) już go zapisuje
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zwłaszcz, że uwielbiam dynie!
OdpowiedzUsuń