Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali
go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich
osadników, kiedy na ich ziemiach nastała susza. W tym czasie trafił
do Francji, gdzie przywiózł go podróżnik Samuel de Champlain. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Chociaż dawno temu
został wyparty przez ziemniaki, od kilku lat przeżywa drugą młodość w polskiej
kuchni.
Strony
▼
25 lutego, 2016
18 lutego, 2016
Domowa granola
Domowa granola to świetna alternatywa dla osób, którym przejadła się zwykła owsianka. Mnóstwo orzechów, suszonych owoców, pestek i słodycz miodu. Kto raz spróbuje, na zabój zakocha się w domowej granoli.
14 lutego, 2016
Bomby miłości - muffiny dla zakochanych
To nie są zwykłe muffiny. Składniki można kupić w każdym sklepie, a ich wykonanie nie zajmie dużo czasu. Ale to nie wszystkie ich zalety. To idealna propozycja na walentynkowy wieczór, ponieważ prawie wszystkie składniki to afrodyzjaki. Oto przepis na muffiny dla zakochanych.
09 lutego, 2016
Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli
Pierwsze receptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet.
04 lutego, 2016
Kuchnie świata: fiński pannukkaku z dżemem owocowym
Dziś przedstawiam przepis na znaną i lubianą potrawę w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, czyli w tłusty czwartek. Prosty i lekki naleśnik zastąpi pączki i faworki.
01 lutego, 2016
Ciekawostki kulinarne: jarmuż
Jarmuż to prawdopodobnie najzdrowsze warzywo na świecie. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, ale także mięsożercy powinni po niego sięgnąć. Jarmuż to skarbnica składników odżywczych i witamin.