Jarmuż to prawdopodobnie najzdrowsze warzywo na świecie. Jest obowiązkowym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej, ale także mięsożercy powinni po niego sięgnąć. Jarmuż to skarbnica składników odżywczych i witamin.
Skąd pochodzi jarmuż?
Jarmuż jest kuzynem kapusty, kalafiora, brokuła i brukselki, także mających dobry wpływ na zdrowie. 2200 lat temu powstały pierwsze uprawy jarmużu. To Rzymianie docenili jego smak i właściwości. Z tamtego okresu pochodzą też pierwsze wzmianki na temat tego warzywa. Pisali o nim starożytni uczeni – Teofrast i Pliniusz Starszy. Wytwarzano z niego dziesiątki leków na różne schorzenia. W czasach średniowiecza jarmuż stał się jednym z najważniejszych pokarmów. W Polsce znany
jest już od dawna, ale wykorzystywano go głównie do ozdabiania potraw. Później zupełnie o nim zapomniano i dopiero od kliku lat podbija podniebienia Polaków.
Jakie właściwości ma jarmuż?
Wpływ jarmużu na zdrowie jest nieoceniony. Jest bogaty w białko, beta-karoten i błonnik. Zawiera witaminy A, C i K oraz potas, żelazo, magnez,
fosfor, cynk i wapń. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału serca. Hamuje utlenianie złego cholesterolu i chroni przed anemią. W jego liściach znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy ma działanie antynowotworowe. Jarmuż pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i może zapobiegać powstawaniu wrzodów. W jarmużu znajduje się także luteina i zeaksantyna, czyli antyoksydanty, chroniące oczy przed wolnymi rodnikami. Ma działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne. 100 g jarmużu to 49 kcal, ponieważ w 80 proc. składa się z wody. Osoby zmagające się z chorobami tarczycy i kamicą szczawianową powinny unikać jarmużu.
Przepisy na jarmuż
Kliknij w tytuł, aby poznać przepis:
Nie znam smaku jarmużu. Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńTeż pisałam o jarmużu, bo jest rzeczywiście bardzo zdrowy i świetny dla oczu. Pozdrawiam : )
OdpowiedzUsuńSzpinak i jarmuż zawsze znajdzie miejsce w mojej lodówce. Poza tym mój 6 miesięczny bobas już też go wcina we wszelakich zupkach
OdpowiedzUsuńKilka moich przepisów
http://avocadoeveryday.blogspot.ie/search/label/Jarmu%C5%BC
Bardzo smaczne przepisy. Szczególnie spodobały mi się naleśniki jaglane :)
UsuńBardzo interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jarmuż, szczególnie w postaci chipsów, w pizzy i w koktajlach :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam jarmuż ! Zwłaszcza robic z nim zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńKupiłam nasiona jarmużu nie wiem jak go uprawiać czy się ścina szy wyrywa proszę o podpowiedź
OdpowiedzUsuń