Dziś przedstawiam przepis na znaną i lubianą potrawę w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, czyli w tłusty czwartek. Prosty i lekki naleśnik zastąpi pączki i faworki.
60 minut
duża prostokątna blacha
naleśnik
2 szklanki mąki ryżowej
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
2 jajka
1 laska wanilii
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego
kilka szczypt kardamonu
dżem
250 g truskawek (mogą być mrożone)
250 g wiśni (mogą być mrożone)
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki nasion chia
- Dżem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Owoce myjemy lub rozmrażamy. Wrzucamy do rondla i smażymy aż ładnie się rozpadną. Kiedy przestygną dodajemy ksylitol i nasiona chia. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki. Od czasu do czasu energicznie wstrząsamy słoikiem.
- Mąkę łączmy z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym.
- Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę.
- Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie.
- Podajemy z dżemem owocowym na ciepło lub na zimno.
Poniżej przepisy na błyskawiczne domowe dżemy, które będą smacznym dodatkiem do pieczonego naleśnika:
fajny pomysł, muszę kiedyś wypróbować, ale nie dziś - dziś królują pączki!
OdpowiedzUsuńKuszące :D
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis , rewelacja:)
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa na tłusty czwartek ! No i pysznie wygląda, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBajeczna, smakowita i nietuzinkowa propozycja :) Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis - zapisuję w ulubionych. Poza tym podoba mi się u Ciebie, bo wszędzie pomidory : )
OdpowiedzUsuńDorodne malinowe ;)
Usuń