Strony

04 lutego, 2016

Kuchnie świata: fiński pannukkaku z dżemem owocowym

fiński pieczony naleśnik pannukkaku z dżemem owocowym

Dziś przedstawiam przepis na znaną i lubianą potrawę w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, czyli w tłusty czwartek. Prosty i lekki naleśnik zastąpi pączki i faworki.


60 minut
duża prostokątna blacha

naleśnik
2 szklanki mąki ryżowej
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 jajka
1 laska wanilii
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego
kilka szczypt kardamonu

dżem
250 g truskawek (mogą być mrożone)
250 g wiśni (mogą być mrożone)
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki nasion chia

  • Dżem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Owoce myjemy lub rozmrażamy. Wrzucamy do rondla i smażymy aż ładnie się rozpadną. Kiedy przestygną dodajemy ksylitol i nasiona chia. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki. Od czasu do czasu energicznie wstrząsamy słoikiem.
  • Mąkę łączmy z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym. 
  • Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę. 
  • Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. 
  • Podajemy z dżemem owocowym na ciepło lub na zimno.

Poniżej przepisy na błyskawiczne domowe dżemy, które będą smacznym dodatkiem do pieczonego naleśnika:

fiński pieczony naleśnik pannukkaku z dżemem owocowym- składniki

fiński pieczony naleśnik pannukkaku z dżemem owocowym

fiński pieczony naleśnik pannukkaku z dżemem owocowym

fiński pieczony naleśnik pannukkaku z dżemem owocowym

fiński pieczony naleśnik pannukkaku z dżemem owocowym

7 komentarzy:

  1. fajny pomysł, muszę kiedyś wypróbować, ale nie dziś - dziś królują pączki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuje przepis , rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna alternatywa na tłusty czwartek ! No i pysznie wygląda, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczna, smakowita i nietuzinkowa propozycja :) Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis - zapisuję w ulubionych. Poza tym podoba mi się u Ciebie, bo wszędzie pomidory : )

    OdpowiedzUsuń