14 maja, 2015

Pasta z jarmużu i pieczarek

Pasta z jarmużu i pieczarek

Jarmuż doceniali już starożytni Rzymianie. W Polsce znany jest od dawna, ale głównie jako roślina dekoracyjna. Warto wiedzieć, że jarmuż to skarbnica składników odżywczych.


Składniki
125 g jarmużu
2 pieczarki portobello
2 łyżki białego serka do smarowania (np. Bieluch)
1 ząbek czosnku
sól
pieprz świeżo mielony

Jarmuż myjemy i osuszamy na sicie. Następnie drobno siekamy, usuwając twarde łodygi. Pieczarki portobello myjemy i ścieramy na tarce. Na patelnię wrzucamy jarmuż i blanszujemy dopóki nie będzie miał intensywnego zielonego koloru (3 - 4 minuty). Można dolać odrobinę wody. Dodajemy pieczarki i posiekany lub starty na tarce czosnek. Dusimy do momentu odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy serek, przyprawy i i blendujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w białko, beta-karoten i błonnik. Zawiera witaminy A, C i K oraz potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk i wapń. Korzystnie wpływa na układ krwionośny i reguluje ciśnienie krwi. Hamuje utlenianie złego cholesterolu i chroni przed anemią. Jarmuż pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i może zapobiegać powstawaniu wrzodów. Osoby zmagające się z chorobami tarczycy i kamicą szczawianową powinny unikać jarmużu. 

Jarmuż

Pieczarki Portobello

Pasta z jarmużu i pieczarek

Pasta z jarmużu i pieczarek

Pasta z jarmużu i pieczarek


4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na zdrową i pyszną pastę :) zapisuję :) właśnie posiałam jarmuż więc przepis na pewno się przyda :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzimy, że zgrałyśmy się z jarmużem na blogach :) Znów zielono i pysznie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na pastę - jarmuż ubóstwiam. Poza tym taka piekna zieloniutka jest, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, wypróbowałam, polecam. Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...