21 października, 2015

Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Brzuchata dynia i soczyste pomarańcze to główne bohaterki historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem. 


Składniki
½ dyni hokkaido
2 pomarańcze + skórka
250 ml wody
60 g ksylitolu
½ cytryny
4 łyżki nasion chia

Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy w cienkie paski lub kostkę, umieszczamy w kubku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda ostygnie odlewamy ją i ponownie zalewamy wrzątkiem. Przestudzoną wodę olewamy, a skórkę przekładamy do rondla i zasypujemy dwoma łyżkami ksylitolu. Zalewamy wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię skórek. Gotujemy do momentu odparowania wody.

Cząstki pomarańczy obieramy ze wszystkich błon i wrzucamy do rondla. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną. 

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zjadamy z ulubionym pieczywem. Dżem dyniowo - pomarańczowy jest także smacznym dodatkiem do owsianki lub serka wiejskiego. 

Inne przepisy z dynią w roli głównej oraz informacje o jej dobroczynnym działaniu można znaleźć w przepisach:

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką - składniki

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką

Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką


Sposób na dynię 2015

6 komentarzy:

  1. Świetne połączenie dyni i pomarańczy. Czuję ten aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dobrym pieczywem musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne to połączenie dyni i pomarańczy, chyba też coś takiego muszę zawekować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyjatkowo smaczne polaczenie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojojoj. Jak że skórką to nie koszerne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...